MÜBADELENİN ANISI BUCA’DAKİ ANITLA YAŞAYACAK | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 05:15

MÜBADELENİN ANISI BUCA’DAKİ ANITLA YAŞAYACAK

MÜBADELENİN ANISI BUCA’DAKİ ANITLA YAŞAYACAK
Son Güncelleme :

07 Ocak 2021 - 11:34

2230 Okuma
1923’te Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesi anlaşmasının sosyal alandaki yansımaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca’da dikilen anıtla sembolleşti.
Belaruslu sanatçı Sergei Oganov’un dönemin trajedilerini, üzerinde iki ayrı kültürün motifleri bulunan ve zincirle birbirine bağlı iki kapıyla ölümsüzleştirdiği eser Buca Kasaplar Meydanı’nda yerini aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sürecinde yaşananları bir anıtla ölümsüzleştirmek için başlattığı çalışma tamamlandı. Belaruslu sanatçı Sergei Oganov tarafından yapılan zincirle bir birine bağlı iki kapı, Buca Kasaplar Meydanı’ndaki Mübadele ve Anı Evi’nin önündeki alana yerleştirildi. Bir tarihi ölümsüzleştiren ve iki halk arasındaki dostluk bağlarını güçlendiren anıtın açılışı gelecek günlerde yapılacak.
 
Boş ev kapıları acının sembolü oldu 
“The Doors of The Native Home” adlı yapıt, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 8’incisi düzenlenen Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı’nın Ocak ayındaki birinci bölümünde “Mübadele” temasıyla 47 eser içinden seçilmişti. Yapımı Kültürpark Atlas Pavyonu’nda tamamlanan heykel, bronz malzemeden oluşuyor. Heykeli tamamlayan sanatçı Sergei Oganov eserini, “Politik ve tarihi olaylar farklı olsa da bu her şeyden önce insanlar için bir trajediydi. Benim için bütün erkekleri, kadınları, çocukları ve yaşlıları birleştirecek bir sembol bulmak çok önemliydi. İnsanlar evlerini terk etmeye zorlandı. Ve kapıları kapanmış boş bir ev hala trajedinin ve acının sembolü. Ama farklı kültürlerin nesilleri ar asındaki bağlantı bugün bile etkisini sürdürüyor” sözleriyle yorumlamıştı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.