KANTİNCİLER ODASI BAŞKAN ADAYI PEKER’DEN KANTİNCİLERE CAN SUYU | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 00:57

KANTİNCİLER ODASI BAŞKAN ADAYI PEKER’DEN KANTİNCİLERE CAN SUYU

KANTİNCİLER ODASI BAŞKAN ADAYI PEKER’DEN KANTİNCİLERE CAN SUYU
Son Güncelleme :

12 Aralık 2020 - 21:15

1.4510 Okuma

Kantinciler odasının kuruluşuna katkı koyan Güzide Akbulut Peker oda üyelerinden gelen başkanlık teklifini kabul ederek başkanlık adaylığını açıkladı.

Yaklaşık on dört yıl önce kendi özel işletmesine ait ofisinde meslektaşları olan kantincilerin dertlerine çözüm olmak için bir kurumsal kimlik gerektiğini öngörerek kantinciler derneğini kurarak yola çıktıklarını, o günden bu güne derneklerinin kantinciler odası olarak resmi kimliğine kavuştuğunu belirten Güzide Akbulut Peker , emeği geçen Başkan ve yönetimlerine teşekkür ederek, bu görevlerin bayrak yarışı olduğunu ve her dönem yeni enerji koyacak meslektaşlarının ekipleriyle emekleriyle çok zor günler geçiren bu sektöre can suyu gerektiğini ve bunun için çok ciddi çalışmalar yapmak için varız dedi.

Pandeminin başlangıcından önce zaten şubat ayında sömestre tatilinde olduklarını ve yine çalışmadıklarına deyinen  Güzide Akbulut Peker yaklaşık bir yıldır çalışmıyoruz, pandemide çalışmayan tek sektörüz bu zorlu süreçte ekonomik olarak en çok etkilenen sektörün kantinciler olduklarını vurguladı.

Türkiye genelinde kantinci esnafı nefes alamazken İzmir Kantinci Esnafı yaşadığı deprem sebebi ile bir kez daha çok zorlu bir süreci yaşamak zorunda kalmıştır diyerek, esnaf arkadaşlarımız yakanlarını kaybetti.

Bir çoğunun evi yıkıldı veya kullanılamaz raporu sebebi ile evinden yuvasından çıkmak zorunda kaldı. Bir çoğu kirasını ödeyemediğinden evlerinden çıkarılmak zorunda kaldı. Çalıştıkları okullar hasar raporu sebebi ile onarım süreci yaşamak zorunda kaldılar. Bu arada çalışmazken mali sorumlulukları sebebi ile hizmet vermedikleri sektörle ilgili kdv ,muhtasar, gelir vergisi vs. boş beyanname vermek zorunda olduklarını ve bununla ilgili her boş beyannameye damga vergisi tahakkuku sebebi ile borçlarına borç ilave olduğunu beyan etti. kantinci sektörünün bu beyannameleri verme zorunluluğundan çıkarılarak muaf tutulmaları gerektiğini söyledi.

Ayrıca 2020 yılında çalışmadıklarından sebep işlenmemiş olan resmi mali defterlerin bu yıl testik zorunluğundan çıkarılarak 2021 yılında mali olarak bu defterlerin kullanılmasına izin verilerek defter tastik ödemelerinden  muaf tutulmaları gerektiğini vurgulayarak Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tattip Erdoğan ve Hazine ve Maliye bakanımıza  seslenerek Kantinci esnafının sesini duyurmaya çalışacaklarını beyan etti. Bu konu ile ilgili gerekli resmi yazışmalarda mevcut yönetim Başkanımız Sayın Rasim Topçu ile birlikte girişimde bulunduk dedi. Biz pandemi öncesi vatandaşlık görevimizi yıllarca yerine severek getirip vergimizi ödedik, çalışanlarımızı istihdam ettik. Vergimizi ödeyemediğimiz zaman borçlandık. Ancak şu an inanın  açlıkla sınanıyoruz.

Devletimizi çözüm ortağı görüyoruz.

Bu dönem vatan evladı olarak bize sahip çıkmalı bizde pandemiden sonra görevimizi sonuna kadar yerine getireceğiz. Bu süreçte Devletimizin her türlü vergi ve resmi ödemelere tanıdığı yapılandırma kolaylığına sektör olarak Türkiye Cumhuriyetinde yüz yüze eğitim başladıktan sonra yani, kokullar fiziken açıldıktan sonra ödemek kolaylığının sağlanmasını talep ettiklerini söyledi.

Her sektörde olduğu gibi, kantinciler sektöründe de görev alan çalışanlara sağlanan kısa çalışma ödeneği mantığı ile sektör işletmecilerine de işsiz olmalarından sebep hibe ödeme taleplerinin olduğunu devletimize sığınıyoruz; bu günleri birlikte atlatmamız gerekiyor; diyerek Kantinci esnafına yardım beklediklerini dile getirdi.

Sayın Cumhurbaşkanımızın biz bize yeteriz kampanyası gereği Mali Müşavirlerin boş beyanname vermesi karşılığı bir ücret ödemesi talep etmemeleri gerektiğini, bu konuda onlardan da destek beklediklerini ve Mali Müşavirler Odası ile ilgili resmi girişimlerde bulunduklarını beyan etti.

Daha önce Esnaf Kefaletler aracılığı ile ve bankalardan alınan tüm kredilerin Kantinci Sektörü tarafından faizsiz olarak çalışmaya başladıktan sonra ödemek şartı ile öteleme istediklerini bu taleplerinin Esnaf Birlikleri Başkanı Sayın Zekeriya Mutlu tarafından dile getirildiğini ve cevap beklediklerini dile getirdi.

Halkın bankası Halk Bankasından destek beklediklerini söyledi. 

Eğitimin Eylül ayında olduğu gibi isteğe bağlı ve periyotlar halinde açılması halinde kantincilerin bir dönem kira ödeme muafiyeti olması gerektiğini bunu talep ettikleri söyleyerek, biz bu dönemde okullara evlatlarımıza hizmet amaçlı gideceğiz kar amaçlı değil. Bu sebeple Devletimizin kira talep etmemesi gerektiğini, bu bedelleri ödeyemiyeceklerini dile getirdi. Zaten esnafımızın neredeyse tamamı icralık olmuştur dedi.

Göreve talibiz üyelerimiz oyları ile bu görevi ben ve ekibime yetki verirlerse gece gündüz çalışarak proje üreteceklerine söz veren başkan adayı bunlar daha Pandemi sebebi ile yaşanan problemler. Sektörün pandemi önceside çok büyük problemleri olduğunuda vurgulayarak okul kapılarının denetim altına alınmasından, kantinlerde satılan ürünlerin çeşitliliğinin azaltılması, kiraların çok yüksek olması vb. gibi dertlerede derman olmak için  bu sorunlar ülkemiz genelinde aynı diyerek Türkiye Genelindeki sektör odaları ile birlikte hareket ederek Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığının kapılarını çözümlere ulaşana kadar aşındıracaklarını söyledi.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Emel bayraktar 13 Aralık 2020 / 14:31 Cevapla

Merhaba İzmir Karşıyaka cumhuriyet ilkokulu kantin işletmecisiyim ihaleyi aldıktan sonra ancak 1 yıl kantinin çalıştırabildim okul depreme dayanıklı olmadığı için yıkıldı ve hala inşaat halinde.en son otopark olarak kullanılıyordu şu an ki durumunu bende bilmiyorum bildiğim bir çok okul otopark olarak kullanılıyor ancak benim okulum dahil otopark işi neden biz kantincilere verilmiyor anlayamıyorum iş yerlerimizin kapalı olduğu ve çok zor durumda kaldığımız şu dönemde bize ek bir gelir sağlayabilirsiniz bu konunun bence kantinciler lehine düşünülmesi gerekiyor saygılar

Ethem boyacı 13 Aralık 2020 / 14:51 Cevapla

Güzide hanım ben yan sizin komşu okulun kantincisiyim siz başkan olmadan bakan yetkileri ne sahip gibi konuşuyor sunuz bir zamanlar müdürünüz veyaeşiniz yönetimde idi itahminim sisizin müd idi sğzde bir kaç okul vardı ne yapıldı oda başkanı ne kadar maaş alır kaç okul ziyareti edilir brn 4 sene uğraştım şikayet i geri aldı m öğle düzeldi yapılandırmadan borçlardsn bshediyorsunuz bunlar kurl işlleri si z diye biliyormusunuz ben aylığı en askariye düşüreceğim yönetim çok düşük üçret alacak kantinler idaresini her yıl bir defa olmsk üzere yöneimle dolaşacağım uğrsdığıma dair yazı bırskacağım ksntın denetimlerinde odadan birkişi mutlaka bulunacak diye mesela aydın muğlae ve bazı vikstet ve kazalaröyle denetleniyor sizher şei birakıp bakan olmuş gib konuşuyorsunuz hayırlı uğurlu olsun