TÜRK PROFESÖR’ÜN ÇALIŞMASI REKTUM KANSERİ HASTALARINA UMUT OLDU | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 00:15

TÜRK PROFESÖR’ÜN ÇALIŞMASI REKTUM KANSERİ HASTALARINA UMUT OLDU

TÜRK PROFESÖR’ÜN ÇALIŞMASI REKTUM KANSERİ HASTALARINA UMUT OLDU
Son Güncelleme :

01 Aralık 2020 - 9:54

1530 Okuma

 

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Terzi yaptığı bilimsel çalışmada rektum kanseri hastalarına umut olacak sonuçlara ulaştı.

Uluslararası bir bilimsel dergide yayınlanan ve dünya çapında ses getiren çalışma, Amerikalı ünlü cerrah Profesör Steven Wexner tarafından da sosyal medyada paylaşıldı. Dr. Terzi, ışın tedavisinden sonra 12 hafta ameliyata alınmayıp bekletilen hastalarda tedaviye yanıtın daha yüksek olduğunu, bazı hastaların ise tümörlerinin tamamen yok olduğunu bildirdi.

 

Rektum kanserinin kalın bağırsağın son 15 santimetrelik bölümünde geliştiğini anlatan Prof. Dr. Cem Terzi, ”Rektum kanserinin tedavisinde yeni yöntem ve yaklaşımlar var. Genellikle bu önemli gelişme makatın korumasıyla ilgili” dedi. Hastaların kolostomi yani torba ile yaşamak istemediğini belirten Dr.Terzi, bağırsağın kesilip, tekrar makata dikilmesi ve normal yoldan dışkılamaya devam edebilmesi için ameliyat öncesi ışın tedavisi kullanarak tümörü küçültmeye çalıştıklarını söyledi.

Rektum kanseri hastalarının ışın tedavisi ile ameliyat arasındaki bekleme süreleri üzerine bir çalışma yapan Dr. Terzi, hastalığın tedavisinde umut verici sonuçlara ulaştı. Işın tedavisinde tümörün kısa sürelerde tümörü küçültemediğine dikkat çeken cerrah, “Bu süre yıllarca 4 hafta olarak kabul edildi, daha sonra bu süre 6 haftaya çıktı. Çünkü ışın tedavisi sonrasında bekledikçe tümörün küçülme oranı artıyordu” dedi. Dr.Terzi, Amerika ve Avrupa’da maksimum 8 haftaya kadar beklendiğini ifade ederek, 8 haftadan daha uzun süre beklendiğinde ameliyatın güçleşeceği düşüncesinin hakim olduğunu belirtti.

Tümörün kaybolma oranı 2 katına çıkıyor

Bilimsel çalışmada ışın tedavisi alan iki grup hasta üzerinde çalışma yapıldı. Eş zamanlarda ışın tedavi alan iki gruptan biri 8, diğer grup ise 12 hafta bekletildi. Her iki hasta grubunun sonuçları incelendiğinde 12 hafta bekletilen hasta grubunda tümörün ışın tedavisine yanıt oranının daha yüksek olduğu, tümörün tam kaybolma oranının ise iki katına çıktığı görüldü. Çalışmanın Amerika ve Avrupa’da çok ses getirdiğinin altını çizen Dr. Terzi, “Çalışma Avrupa’da bir dergide yayınlandıktan sonra Florida Cleveland Kliniği’nde görevli ünlü Profesör Steven Wexner tarafından yayın tweetlendi” dedi. Cem Terzi, ışın tedavisinin ardından 12 hafta sonra makat koruma oranı artacağını kaydederek, tümörün küçülme oranının arttığını, hastaların yaşam kalitesini bozan kalıcı torbadan kurtulma şansının yükseldiğini sözlerine ekledi.

Yeni Bir Tedavi Yöntemi: NOM

Prof.Dr.Cem Terzi, yeni yaklaşımlar olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:  “Rektum kanseri tedavisinde tıpta NOM (Non Operatif Management) isimli ameliyatsız izlem denilen yeni bir yaklaşım var. Bu yaklaşımda tümör ışın tedavisiyle tamamen yok olması halinde hasta ameliyat edilmiyor. Hastanın yüzde 20-30’luk bir kısmında, bu imkan ortaya çıkıyor. Henüz araştırma aşamasında ve umut vaat ediyor.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.