KONAK’TA NİKAHLA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİR ARADA | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 01:49

KONAK’TA NİKAHLA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİR ARADA

KONAK’TA NİKAHLA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİR ARADA
Son Güncelleme :

25 Kasım 2020 - 17:17

1870 Okuma

Konak Belediyesi, ilçede kıyılan nikâhlarda çiftlere İstanbul Sözleşmesi kitapçığı dağıtmaya başladı. Kitapçıkta Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un kadına yönelik şiddete karşı mesajlarını taşıyan yazısı da yer alıyor. Batur, yaşanabilir bir dünya için önce kadınların haklarının teslim edilmesi gerektiğini vurguluyor.

 Konak Belediyesi’nin, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir yere sahip olan İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği ve kapsamı hakkında aydınlatıcı bilgilere yer verilen “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” isimli kitapçığı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde dağıtılmaya başlandı. İlçede kıyılan nikâhlarda evlenen çiftlere verilen kitapçık, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yazısıyla başlıyor. Yazısının girişinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına ve kadın haklarına verdiği önemi hatırlatan Başkan Batur, “Atatürk’ün çizdiği vizyonun ne kadar gerekli olduğunu bugün hep birlikte anlıyoruz. Oysa, aradan geçen neredeyse koskoca bir asırdan sonra, bugün geldiğiniz noktada, bir arpa boyu kadar bile yol alınamadığı gibi, fersah fersah geri de gidildiğini görüyoruz!” diyor.

“Hep birlikte ‘dur’ diyelim”

Türkiye’de her gün bir kadının, uğradığı şiddet sonucu yaşamını yitirdiği bir ortamda, kadına yönelik şiddetle mücadele eden uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme ihtimalinin, tartışmaların odağı haline getirilmesini eleştiren Başkan Batur, yazısına şöyle devam ediyor: “Gelin, artık bu gidişata hep birlikte ‘dur’ diyelim. Doğru adımlar atarak, kadına yönelik şiddetin her gün arttığı ülkemizde bu açığı hızla kapatalım. Daha yaşanabilir bir dünya istiyorsak, önce kadınlarımıza haklarını teslim edelim ve onların hayatın her alanında üstlendiği rolleri daha da geliştirelim. Şiddetin hiçbir türünü kabul edemeyiz! Kadına şiddet insan hakları ihlalidir ve aslında yıkıcı etkileriyle bireye değil,  topluma şiddettir! Bizler, Atamızın tüm değerlerine sahip çıkmaya kararlıyız. Konak’ta attığımız her adımda da kadının adını öne çıkarmaya gayret ediyoruz. Yakalamak istediğimiz asıl değişimi, asıl dönüşümü, kadınlarımızla gerçekleştirebileceğimizi biliyoruz. Bu konuda hepimize görevler düşüyor. Sizlerin de aynı hassasiyeti göstereceğinize kuşkum yok.”

Yazısında kadınların da erkeklerle aynı ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi haklara sahip olduğunun altını çizen Batur, “Bizim yerimiz, biyolojik ya da hukuki bağ olup olmadığına bakılmaksızın, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesine ilişkin standartlar öneren ve imza atan ülkeleri hukuki olarak da bağlayan uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nin yanıdır” diyor.

“Vatandaşlarımızı bilinçlendirmek istedik”

Kitabın kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, İstanbul Sözleşmesi’ni anlatmak için hazırlandığını söyleyen Başkan Batur, “Çünkü bugün hâlâ birçok insanımız İstanbul Sözleşmesi’nin ne olduğunu, maddelerinde neler anlatıldığını, taraf devlete hangi sorumlulukları yüklediğini bilmiyor. Biz bu konuda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek istedik. Ayrıca bugün hâlâ kadınlarımızın birçoğu şiddete maruz kaldıklarında ne yapmaları gerektiğini de bilmiyor. Biz Konak Belediyesi olarak bu konuda kadınlarımıza hem hukuki hem de psikolojik destek sağlıyoruz ama bu kitapla da daha geniş bir kitleye ulaşmayı amaçladık. Şiddete son vermek hepimizin görevi” diye konuştu.

Bir nikâh cüzdanı, bir kitap

Evlendikleri gün, Konak Belediyesi’nin kitapçığını alan çiftler de uygulamadan memnun oldu. Evlendikleri gün nikâh cüzdanıyla birlikte “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” kitapçığını da alan çiftler, “Konak Belediyesi’ne, Başkanımız Abdül Batur’a bu hassasiyetlerinden ötürü çok teşekkür ediyoruz. Bizlerin, toplumdaki insanların çoğunun artık bu tür şiddet haberlerini duymaya ve bu şekilde yaşama devam etmeye gücü gerçekten kalmadı. Daha huzurlu, şiddetsiz bir toplumda yaşamak hepimizin hakkı. Çocuklarımıza daha güzel bir hayat sunmak istiyoruz. O nedenle bu hizmet için tekrar teşekkür ediyoruz. Biz hem okuyacağız ve hem de çevremizdeki herkese bu kitapçığı gösterip, anlatacağız” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.