CHP’Lİ BAKAN: “18 YILDIR İKTİDARSINIZ, ÖNCE SORUMLULUK ALMA ERDEMİNİ GÖSTERECEKSİNİZ” | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Mart 2024 - 17:40

CHP’Lİ BAKAN: “18 YILDIR İKTİDARSINIZ, ÖNCE SORUMLULUK ALMA ERDEMİNİ GÖSTERECEKSİNİZ”

CHP’Lİ BAKAN: “18 YILDIR İKTİDARSINIZ, ÖNCE SORUMLULUK ALMA ERDEMİNİ GÖSTERECEKSİNİZ”
Son Güncelleme :

21 Kasım 2020 - 12:06

1290 Okuma

TBMM’de 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinin komisyon görüşmeleri devam ediyor. Çevre Komisyonu CHP sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesi üzerine konuştu.

CHP’li Bakan, İzmir depremi, iklim krizi, Paris Anlaşması, çöp ithalatı ve doğa katliamları üzerinden, Ak Parti iktidarının politikalarını ve bakanlık bütçesini eleştirdi:

“Bakanlığın 6 sayfalık sunumuyla bir ülkenin çevre ve şehircilik politikası olmaz, ölü gezegende de gelecek olmaz.”

“DEPREM VERGİLERİNİN BİNALARIN YIKILMAMASI İÇİN HARCANMASI GEREKMİYOR MUYDU?”

Deprem ve deprem sonrası dönüşüm planlamaları üzerine konuşan CHP’li Bakan, “Sayın Bakan’ı dinlediğimizde, depremle ilgili üstüne düşen her şeyi yapmış bir bakanlık görüntüsü ortaya çıkıyor. Fakat bazı noktalara dikkat çekmek gerekiyor. Kentsel dönüşüme, deprem dönüşümü diyorsunuz ama bu doğru değil. Sizin depremden sonra yaptığınız işler, bir deprem dönüşümü değil. Bunu sadece İzmir ile ilgili söylemiyorum, Van’da, Elazığ’da yaşanmış diğer depremlerle ilgili de söylüyorum” dedi.

İktidar partisi milletvekilinin, Marmara’da böyle miydi? Biz İzmir depreminde iyi müdahale ettik” sözlerine cevap veren CHP’li Bakan: “İzmir’de 5 tane bina yıkıldı. Marmara depreminde 40 bin bina yıkıldı. Devlet yoktu, valilik yoktu, belediye yoktu, hiçbir şey yoktu. Belki oradaki arama kurtarma görevlisinin eşi, çocuğu enkaz altındaydı belki komşusunun binası yıkılmıştı. Deprem vergilerini, yıkılmış binaları yapmak için kullandıklarını söylüyorlar. Oysa bu paraların, depremde bu binaların yıkılmaması için harcanması gerekmiyor muydu? Depremlerde yıkılan o binalar on sekiz yıldır iktidarda olan sizlerin sorumluluğu.”

“18 YILDIR İKTİDARDASINIZ, ÖNCE SORUMLULUK ALMA ERDEMİNİ GÖSTERECEKSİNİZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu ve İmar Kanunu ile belediyelerin yıkımla ilgili yetkisi olduğuna dair sözlerini eleştiren CHP’li Bakan, “Milyonlarca vatandaşı evinden çıkarıp, binaların etrafını çevirip, yıkabilecek, böyle bir dönüşümü yapabilecek bir belediye yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıllarca sizdeydi neden yapmadınız? Bu, devlet düzeyinde yapılacak bir şeydir çünkü. Sosyal donatı alanlarını koruyarak, altyapısını yaparak bu çözümü hep beraber üretmemiz gerekli. Yoksa İstanbul’da ne dönüşümler gördük… Kamu alanlarının satıldığını gördük, İzmir Mavişehir’de TOKİ, kent spor alanını sattı, rekreasyon alanını sattı. Rekreasyon alanı aynı zamanda deprem toplanma alanıdır. Kent spor alanı aynı zamanda deprem toplanma alanıdır. Burada sorumluluğun tamamı sizindir. On sekiz yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz, önce bu sorumluluğu alma erdemini göstereceksiniz. Ondan sonra bu işi hep beraber nasıl çözeriz diye bakacağız, biz de katkıda bulanacağız ve sorunları çözeceğiz” diye konuştu.

“SUDAN’LA, LİBYA’YLA, IRAK’LA AYNI POZİSYONDAYIZ”

İklim krizinin yüz yıl sonrasının sorunu olmadığını, bugünün sorunu olduğunu vurgulayan CHP’li Bakan, “Dünyanın en önemli sorunu iklim krizi. Daha büyük bir sorun yok. Ulusal güvenlik, eğitim, sağlık, pandemi hepsi yakıcı sorunlarımız ancak bir yandan da gezegenimiz ölüyor. AB Komisyonunun çevreyle ilgili ayırdığı uzun vadeli bütçesi yüzde 25. Bizde ise bakanlığın bütçesinin tüm bütçe içindeki payı binde 26.  Gerçek beka sorunu iklim krizidir, buna para ayırmanız lazım. 186 ülkenin parlamentosunda imzaladığı Paris İklim Sözleşmesi’ni parlamentomuzda onaylamadık. Paris İklim Sözleşmesi’ni imzalamayan Sudan’la, Libya’yla, Irak’la aynı pozisyondayız” dedi.

AK PARTİ’NİN ÇEVRE KARNESİ FELAKET KARNESİ: CERATTEPE, MUNZUR, SALDA, KAZ DAĞLARI, KUZEY ORMANLARI, HASANKEYF…

Ülkenin Ak Parti  yönetimde kocaman bir şantiyeye dönüştüğünü, sit alanlarının yok sayıldığını, madencilik için ormanların ve çevrenin feda edildiğini söyleyen CHP’li Bakan, “Madencilik yapılmasın mı? Tabii ki ülkenin kaynakları çıkartılsın; ancak bu çok dikkatli, kılı kırk yararak yapılması gereken bir iş. Bizde ise yapılanlar ortada… Kaz Dağlarında, Fatsa’da yaşananlar ortada. O kadar uyarmamıza rağmen, Salda Gölü ulusal değerimiz dememize rağmen, millet bahçesi yapmak için iş makinaları girdi. Ak Parti  iktidarının çevre karnesi felaket karnesi; Cerattepe, Munzur, Salda, Kaz Dağları, Kuzey Ormanları, Hasankeyf… saymakla bitmez…” ifadelerini kullandı.

“DÜNYANIN ÇÖP MERKEZİ OLDUK”

CHP’li Bakan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Dünyanın çöp merkezi olduk. Daha önce de defalarca gündeme getirdim; çöp ithalatı derhal durdurulmalı. Biz daha kendi çöpümüzü dönüştüremiyorken bir de diğer ülkelerin çöpünü topluyoruz. Bakanlığın 6 sayfalık sunumuyla bir ülkenin çevre ve şehircilik politikası olmaz, ölü gezegende de gelecek olmaz.”

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.