Kızılay’ın dağıttığı çayı eline alanlar “bu kadar da olmaz” dedi | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 09:09

Kızılay’ın dağıttığı çayı eline alanlar “bu kadar da olmaz” dedi

Kızılay’ın dağıttığı çayı eline alanlar “bu kadar da olmaz” dedi
Son Güncelleme :

14 Kasım 2020 - 13:07

1420 Okuma

İzmir’de meydana gelen deprem sonrası depremzedeler için kurulan çadırlar ve yardımlar Bayraklı Manavkuyu’da dağıtılmaya devam ediyor. Alanda yardım kuruluşu Kızılay’da depremzedelere gıda yardımında bulunuyor. Kızılay gıda masasında koliler içerisine duran ve vatandaşa verilen 48 demlik poşet çayın tarihi dikkatlerden kaçmadı.

Paket üzerinde P.K.T. (paket tarihi) 18.03.2016 S.K.T. (son kullanım tarihi) 18.03.2018 tarihleri yer alıyor.

Çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedelerin yaşadıkları bu zor süreçte tarihi geçmiş gıdalar tüketmeleri vatandaşlarda mikrobiyolojik olarak üreme geliştirebileceği iddialarını gündeme getirdi.

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ

İzmir Gıda Mühendisleri odası başkanı İbrahim Uğur Toprak yaşananlara tepki gösterdi. Toprak dağıtılan ürünün hem kanunen hem de son tüketim tarihi bitmiş olması nedeniyle vatandaşa verilmesi doğru değildir dedi ve şunları söyledi:

– 2015-2016 yılında yenilenen tebliğe göre çok eskilerde kaldı son kullanım  tarihi. (S.K.T) Yayınlanan tebliğ ile birlikte (STT )son tüketim tarihi ya da (TETT) tavsiye edilen tüketim tarihi yazması gerekiyor. 5996 sayılı yasamıza göre son tüketim tarihi geçmiş ürünler güvenilir olmayan ürün kategorisinde yer alıyor. Çay son tüketim tarihi geçmiş ürün ama yine de önemsiz gözükmese de tıpkı bisküvi gibi o tarih geldiği zaman ürün bozulmaz zehirlenmez ama o tarihte de tüketilmiş olması gerekiyor sonuçta yasa bir tarih vermiş o tarihten sonra o ürünlerin toplatılıp iması gerekiyordu. Yani şu anda yapılan iş 5996 sayılı yasamıza göre güncel olmayan bir ürün yardım adı altında dağıtılmış oluyor.

Peki sağlıksal bir açıdan sıkıntı yaratır mı insanlara?

– Ne olursa olsun tüketim tarihi geçmiş bir ürün ayrıca bir iki ay da geçmemiş depolama tarihi 1-2 sene geçmiş 2 sene geçmiş bir ürün ve biz bunun hangi şartlarda depolandığını da bilmiyoruz. Ayrıca depolandığı yerde üzerinde yazan koşullara göre mi saklandı yani serin bir yerde mi saklandı koşulları da bilmediğimiz için, insan sağlığına zararlı olur ya da olmaz diye bir şey söyleyemeyiz ama gıda güvenliği açısından da 5996 sayılı yasa son tüketim tarihi geçmiş ürünleri güvenilir olmayan ürün kategorisinde değerlendirir.

– Ama hiçbir şekilde kimseye ne depremzedelere ne de normal şekilde dağıtılması gerekirdi. Ne satışının yapılması nede dağıtılması uygun değil. Dahası da depremzedelere dağıtılmaması gerekirdi. Çünkü oradaki insanların bağışıklık sistemleri, sinir sistemleri zarar gördü, sıkıntılı bir süreçten geçtiler, çadırda yaşıyorlar bağışıklıkları zayıf ve haliyle bizden daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.

– 5996 sayılı yasa gereği ne satışı ne de yardım amaçlı verilmesi doğru değildir. Ne yasal olarak ne de etik olarak uygun değildir. Bu tür organizasyonlarda koordinasyon tek merkezden olması gerekir ve başta gıda mühendisleri olmak üzere ilgili meslek odalarından da mutlaka bir komisyon kurulup  onların öneri ve gözlemleri doğrultusunda bu işlerin yapılması gerekir. Ne yasal olarak ne de etik olarak uygun değildir. Bu tür organizasyonlarda koordinasyon tek merkezden olması gerekir ve başta gıda mühendisleri olmak üzere ilgili meslek odalarından da mutlaka bir komisyon kurulup onların öneri ve gözlemleri doğrultusunda bu işlerin yapılması gerekir ifadelerin de bulundu.”

2018’DE İMHA EDİLMESİ GEREKEN ÇAYLAR 2020’DE İZMİR’DE

2016 yılında paketlenen 2018 tarihinde kullanım süresi bitmiş olan çayların dağıtılması akıllara birçok soruyu getirdi.

2018 yılında imha edilmesi gereken çaylar 2020 Ekim ayında İzmir’de yaşanan depremde çadır kentlerde kalan vatandaşlara, orada nöbet tutan Polislere kadar dağıtılıyor.

*İmha edilmeyen bu ürünler Kızılay tarafından ne kadar alındı?

*Süresi geçmiş bu çaylar Kızılay tarafından ne kadar bir ücretle alınıp İzmir’e getirildi?

*Alınan çayların tarihleri hiç mi kontrol edilmedi?

*Deprem alanında neden gıda mühendisler odası ile işbirliği yapılmıyor?

*2015-2016 yılında tebliğ tarihi kalktıysa paketlenme tarihi nasıl 2016 oluyor?

Yetkililerin bu sorulara ne cevap vereceği merak konusu…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.