AŞIRI YOSULLUĞU HANGİ HAYALİ GÜÇ İLE SIFIRLADINIZ? | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 10:05

AŞIRI YOSULLUĞU HANGİ HAYALİ GÜÇ İLE SIFIRLADINIZ?

AŞIRI YOSULLUĞU HANGİ HAYALİ GÜÇ İLE SIFIRLADINIZ?
Son Güncelleme :

12 Kasım 2020 - 11:16

1500 Okuma

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un bakanlığının bütçe sunum konuşmasında ‘Aşırı yoksulluğu sıfırladık’ cümlesine tepki gösterdi. Beko, konuyla ilgili verdiği soru önergesinde “2,5 aylık Kübra bebek açlıktan ölürken; işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlik her geçen gün artarken aşırı yoksulluğu hangi hayali, var olmayan güç ile nasıl sıfırladınız?” sorusuna cevap istedi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ülkenin içinde bulunduğu yoksulluk tablosuna dikkat çektiği soru önergesinde yoksulluğun nasıl ‘sıfırlandığına’ cevap aradı. Beko, “Yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve hane sayısı artarken, ‘Çocuklarım aç, iş istiyorum’ diye haykıran vatandaş bedenini ateşe verirken, 2,5 aylık Kübra bebek açlıktan ölürken Bakan Zehra Zümrüt Selçuk yoksulluğu bitirdiğine dair bir açıklama yapmıştır. Binlerce aile yoksulluk ve işsizlik nedeniyle çocuklarının en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayıp, çaresizlik içinde devletten çocukları hakkında koruma ve bakım tedbiri talep ederken, işsizlik, yoksulluk artık saklanamayacak kadar yaygın ve aleni iken, Bakan Selçuk, “Aşırı yoksulluk bu ülkede yok artık.  Aşırı yoksulluğu sıfırladık, istiyoruz ki göreceli yoksulluğu da azaltabilelim” diyerek hepimizi bir kez daha şaşırtmıştır. Sosyal güvenceden yoksun, asgari yaşam standardının altında gelire sahip olan ve aldıkları sosyal yardımlar ile en asgari düzeyde yaşamaya çalışan kişi ve hane sayısı, Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemine kaydedilir. Yoksulluk envanterine kayıtlı kişi ve hane sayıları ayrıca Türkiye Sosyal Yardım İstatistikleri bülteninde de yayımlanmalıdır. Ancak artık yoksulluk envanterine kayıtlı kişi ve hane sayılarının ortaya çıkmaması için istatistik bültenleri yayımlanmamaktadır” açıklamalarını yaptı.

ARTIK MIZRAK ÇUVALA SIĞMAMAKTADIR!

CHP’li Beko, “Bakan Selçuk ‘Aşırı yoksulluk bu ülkede yok artık.  Aşırı yoksulluğu sıfırladık, istiyoruz ki göreceli yoksulluğu da azaltabilelim’ diyerek aklımızla dalga geçmeye mi çalışmaktadır? Ülkenin yoksulluk tablosu ortadadır! Artık mızrak çuvala sığmamaktadır! Sistemi bu hale getiren AK Parti iktidarı kendi sorumluluklarını gizlemek ve sosyal devleti konuşmamak için her gün yapay projelerle ve gündemlerle halkın gündeminin üzerini örtmeye çalışsa da işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlik saklanamayacak kadar yaygın ve alenidir.

Sayın Bakan yıllardır işsizlik, eşitsizlik, yokluk ve açlık dışında bir şey getirmeyen politikalarını ve aynı uygulamaları gündeme getirmek dışında bir açıklama yapmamıştır.  

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlamasını istediği sorular şöyle;

1- Aşırı yoksulluğu sıfırladınız ise; Türkiye Sosyal Yardım İstatistikleri Bülten’i neden yayımlanmamaktadır?

2- Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemine yani yoksulluk envanterine kayıtlı kişi ve hane sayıları neden yayımdan kaldırılmıştır?

3- İşsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlik her geçen gün artarken aşırı yoksulluğu hangi var olmayan güç ile nasıl sıfırladınız?

4-Elektrik, su ve doğalgaz faturasını ödeyemeyen ve bu nedenle de bunlardan mahrum kalan, kredi borçlarını ödeyemeyen ve icralık olan binlerce insan mevcutken yoksulluk nasıl sıfırlanmış olmaktadır?

5- Binlerce aile çocuklarının en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmekte, yani karnını doyuramadığı, üzerini giydiremediği, altını değiştiremediği, bakamadığı ve koruyamadığı çocukları için devletten koruma altına alınarak bakılmasını talep etmektedir. Korunma, yardım ve bakıma muhtaç çocukların sayısı 2014 yılında 80.375’dir. Eğer yoksulluğu bitirdiniz ise 2019 yılında bu sayı neden 173.054’e yükselmiştir?

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.