TÜBİTAK BAŞKANI PROF.DR. MANDAL, ”EGE ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK NEZDİNDE BAŞARILI BİR KURUM” | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Nisan 2024 - 11:09

TÜBİTAK BAŞKANI PROF.DR. MANDAL, ”EGE ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK NEZDİNDE BAŞARILI BİR KURUM”

TÜBİTAK BAŞKANI PROF.DR. MANDAL, ”EGE ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK NEZDİNDE BAŞARILI BİR KURUM”
Son Güncelleme :

06 Kasım 2020 - 21:31

1670 Okuma

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, EÜ’de Akademik Yıl  “Açılış Dersi” verdi

Türkiye’de devam eden COVID-19 aşı çalışmalarından da bahseden Prof. Dr. Mandal, “Türkiye’deki COVID-19 aşı çalışmalarını yaptığımız platformun üst şemsiyesinin yönetildiği proje, Ege Üniversitesi tarafından yürütülen projedir” dedi.

 Ege Üniversitesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı açılışında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK olarak biz, araştırmayı üreten üniversitelerden araştırmayı yöneten üniversitelere dönüşümü destekliyoruz. Bu kapsamda Ege Üniversitesi, çalışmalarını yakından takip ettiğimiz bir üniversite. Rektör hocamızın görev yaptığı dönemde üniversitemizde ciddi bir emek sarf edildi. Bu kapsamda hocamıza, akademisyenlerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise, son üç yıl içinde 21. yüzyılın bilgi ve bilim çağının dinamizmini göz önünde bulundurarak, Ege Üniversitesinin stratejik vizyon belgesinde ‘eğitim öğretimde kalite öncelikli, öğrenci odaklı, araştırma üniversitesi’ olma hedefleri doğrultusunda köklü değişiklikler gerçekleştirdiklerini; önümüzdeki süreçte de Ege Üniversitesinin marka değerini güçlendirmek,  ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği noktaya taşımak için yükseköğretim sistemine örnek çalışmaları hayata geçireceklerini söyledi.

Ege Üniversitesi (EÜ) 2020-2021 Eğitim- Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni; Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşti. Törene Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. İlk olarak Ege Üniversitesi Rektörlük Bahçesinde Atatürk Büstüne çelenk sunulması ile başlayan tören, Prof. Dr. Yusuf Vardar –MÖTBE-  Kampüs Kültür Merkezi’nde açılış programı ile devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Konuşmasına İzmir’de yaşanan deprem felaketinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başlayan Prof. Dr. Hasan Mandal, “Böyle dönemler, bizim birlikteliğimizi ve beraberliğimizi tazelediğimiz dönemlerdir. Bu süreçlerde üniversite mensuplarına büyük rol düşüyor. Nitekim bu tür doğal felaketleri bilim temelli araştırmamız ve geleceğe yönelik çözüm üretmemiz gerekiyor. Depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

Akademik yılın ilk dersinde “Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” konulu bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Mandal, “Tüm üniversitelerimizde hedefimiz birlikte geliştirme yaklaşımına yönelik dönüşümün sağlanmasıdır. TÜBİTAK olarak üniversitelerimizde iş birliğinden daha çok birlikte iş yapma ve birlikte iş geliştirme modeline yönelme konusunda takip eden değil takip edilen olmak istiyoruz. Biz, araştırmayı üreten üniversitelerden araştırmayı yöneten üniversitelere dönüşümü destekliyoruz.    Ege Üniversitesi, çalışmalarını yakından takip ettiğimiz bir üniversite. Rektör hocamızın görev yaptığı dönemde üniversitemizde ciddi bir emek sarf edildi. Bu kapsamda hocamıza, akademisyenlerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Aşı Platformunun üst şemsiyesini EÜ oluşturuyor”

Türkiye’de devam eden COVID-19 aşı çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Mandal, “Türkiye’deki COVID-19 aşı çalışmalarını yaptığımız platformun üst şemsiyesinin yönetildiği proje, Ege Üniversitesi tarafından yürütülen projedir. 436 araştırmacı ve 49 tane kurumun yer aldığı platformun üst şemsiyesi ARGEFAR’ın yöneticiliğindeki projedir. Proje çağrı programımıza Ege Üniversitesi çok hızlı bir şekilde cevap verdi. Teorik çerçevenin pratiğe dönüştürülmesi noktasında teorik kısmı tamamen Ege Üniversitesi oluşturdu.  Bu kapsamda EÜ, TÜBİTAK nezdinde çok önemli ve başarılı  bir kurum olduğunu gösterdi” diye konuştu.

“EÜ ortalamanın 3 katına yakın bir performans gösterdi”

Ege Üniversitesinin TÜBİTAK nezdindeki başarılarına değinen Prof. Dr. Mandal, “Ege Üniversitesinin, Türkiye’de çıkan dergilerdeki yayın katkısı gerçekten çok yüksek. Türkiye’de yayınlanan  Web of Science’ye kayıtlı dergilerdeki yayınların yüzde 11,55’i EÜ’deki hocalarımız tarafından yayımlandı. Türkiye ortalamalarıyla karşılaştırıldığında sanayi işbirliklerinde Ege Üniversitesi ortalamanın üzerinde bir performans sergiliyor. Öğretim üyesi sayısı başına düşen proje sayısında Ege Üniversitesi, ortalamanın 3 katına yakın bir performans gösterdi. YÖK tarafından açıklanan Araştırma Üniversiteleri ve Aday Araştırma Üniversiteleri Değerlendirme Raporunda da Ege Üniversitesinin 2017 yılından bu yana sürekli puanını artırdığını ve son değerlendirmede 9’uncu sıraya yükseldiğini görüyoruz. Özellikle iş birliği alanında çok iyi durumda. Yine TÜBİTAK’ın 2020 yılı En Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteleri endeksinde 11’inci sırada, devlet üniversiteleri arasında da 8’inci sırada yer aldığını gördük” dedi.

Prof. Dr. Mandal, “Nazik davetlerinden dolayı Ege Üniversitesi ailesine teşekkür ediyor, yakaladıkları başarıların devamını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, konuşmasına İzmir’de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin yaralarının hala taze olduğunu ifade ederek İzmir halkının acılarını paylaşarak başladı. Prof. Dr. Budak, “Depremin gerçekleştiği andan itibaren, devlet erkânımızla koordineli hareket ederek depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanında olduk. Sağlık çalışanlarımız, enkaz altından çıkarılan kardeşlerimizin sağlık ihtiyaçlarını gidermek üzere özverili bir çalışma yürütüyor. Halkımızın yaralarının sarılmasında Ege Üniversitesi olarak daima ön saflarda rol oynamaya, tüm imkânlarımızla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Benzer bir felaketle bir daha karşılaşmamak temennisiyle, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve tüm yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Araştırma Üniversitesi olma hedeflerine bir adım daha yaklaştıklarını belirten Prof. Dr. Budak, “YÖK’ün açıkladığı Araştırma ve Aday Üniversitelerinin Performans Değerlendirme Raporuna göre Üniversitemiz,  genel performansında ciddi bir ivme kaydederek Araştırma Üniversiteleri listesinde dokuzuncu sıraya yükseldi. Bununla birlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın açıkladığı TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ‘2020 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ sonuçlarına göre ise üniversitemiz, on birinci sırada yer aldı” diye konuştu.

“Amacımız, 5 yıllık kurumsal akreditasyonu alabilmek”

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması Raporuna göre öğrenci memnuniyetinde A Plus üniversite olduklarını söyleyen Rektör Budak, “Milli ve manevi değerlerine bağlı, akademik, sosyal ve entelektüel açıdan donanımlı gençler yetiştirme amacıyla hayata geçirdiğimiz uygulamalar, yükseköğretim alanında da birçok üniversiteye ilham kaynağı oldu” dedi. EÜ’de eğitim-öğretimde kaliteyi artırmak adına önemli uygulamalara imza attıklarını ifade eden Rektör Budak, “Son 3 yıl içerisinde, yaptığımız akreditasyon seferberliği sayesinde akredite olan programlarımızı yaklaşık 3 katına çıkardık. Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun ‘Kurumsal Akreditasyon Programı’na seçilen 11 üniversite arasında yer aldık. Amacımız, YÖKAK tarafından 5 yıl kurumsal akreditasyon alabilmek” dedi.

Üniversitelerin en önemli görevlerinden biri de bilim üretmek olduğunu söyleyen Rektör Budak, “Araştırma Üniversitesi olma hedeflerimiz doğrultusunda, birçok uygulamayı hayata geçirdik. Üniversitemizin öncelikli araştırma konularını, devletimizin 11. Kalkınma Planı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımızın ve TÜBİTAK’ın öncelikli alanlarıyla uyumlu olmasını sağladık. Bu kapsamda; 2018-2019 yıllarında, YÖK 100/2000 Doktora Projelerinde Türkiye birincisi olduk. Bu başarımızdan dolayı YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’ın, geçtiğimiz günlerde senatomuza katılarak üniversitemize özel olarak teşekkür etmesi, bizleri daha da motive etti.  Sarf ettiğimiz bu yoğun gayretlerin meyvesini, TÜBİTAK tarafından Türkiye’de 2018 ve 2019 yıllarında en fazla proje üreten üniversite seçilerek aldık” diye konuştu.

“Memleketimizin önceliklerini hedefleyin”

Öğrencilere seslenen Prof. Dr. Budak, “Salgın biter bitmez sizlerle kampüste bir araya geleceğimiz günleri dört gözle bekliyoruz. O zamana dek, fiziksel olarak olmasa da online toplantılarda sık sık bir araya gelmeye; ihtiyaçlarınıza kulak vermeye devam edeceğiz. Sizler de, içinde bulunduğumuz sürecin, çalışma isteğinizi köreltmesine izin vermeyin. Sizlerden beklentimiz; engeller karşısında yılmanız değil, aksine çalışmalarınızı her zamankinden daha yüksek bir motivasyonla sürdürmeniz. Dünyadaki bilimsel gelişmeleri yakından takip edin, memleketimizin önceliklerini hedefleyin ve ülkemizin hayallerini gerçek kılmak için yılmadan, usanmadan çalışın.  Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliği olduğunuzu ve onun sizlere verdiği görevleri asla unutmayın. Unutmayın, köklü medeniyetimizi ileri taşıyacak ve geliştirecek olan sizlersiniz” dedi.

Pandemi sürecinde yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Budak, “COVID-19 ve etkileriyle mücadelede Ege Üniversitesi olarak hem eğitim hem sağlık anlamında ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Salgın döneminden önce hayata geçirdiğimiz ve salgının ihtiyaçlarına uygun olarak sürekli geliştirdiğimiz Ege Ders platformumuz üzerinden akademik bilgi ve tecrübemizi ülkemizin her köşesine taşıyoruz. A Plus Hastane ilan edilen Tıp Fakültesi Hastanemizde sunduğumuz nitelikli sağlık hizmetleriyle, mücadelede öncü bir rol üstlendik.  Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından TÜBİTAK tarafından belirlenen Koronavirüse Yönelik Aşı ve İlaç Geliştirilmesi Stratejik Hedefi kapsamında COVID-19’a Karşı Hızlı DNA Aşısı Geliştirilmesi’ne yönelik olarak yaptığımız başvurunun desteklenmesi üzerine aşı geliştirme çalışmalarına da başladık. ARGEFAR bünyesindeki aşı araştırma ve geliştirme grubumuz öncülüğünde çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizin ulaşmak istediği hedeflere doğru ilerlemesinde bizlere desteklerini hiçbir zaman eksik etmeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’a ve açılış törenimize teşriflerinden ötürü TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Sunumun ardından Rektör Prof. Dr. Budak, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal’a çiçek ve plaket takdim etti. Akademik açılış töreni öncesi Prof. Dr. Mandal’ı makamında ağırlayan Rektör Budak, bu önemli ve anlamlı günde davetlerine icabet edip açılış dersini vererek EÜ ailesini onurlandıran TÜBİTAK Başkanına “Ege’de Değişimin Üç Yılı” kitabını verdi.

         Tören sonrasında Prof. Dr. Hasan Mandal, EGE ARGEFAR’ı ziyaret ederek yürütülen Covid-19 DNA aşı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.