İZMİR’DE YIKILAN İKİ BİNAYA DAHA ÖNCE ÇÜRÜK RAPORU VERİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Mart 2024 - 12:45

İZMİR’DE YIKILAN İKİ BİNAYA DAHA ÖNCE ÇÜRÜK RAPORU VERİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

İZMİR’DE YIKILAN İKİ BİNAYA DAHA ÖNCE ÇÜRÜK RAPORU VERİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Son Güncelleme :

01 Kasım 2020 - 16:50

1700 Okuma

İzmir’de gerçekleşen depremin ardından Bayraklı ilçesinde yıkılan iki binaya 2012 ve 2018 yıllarında çürük raporlarının ilçe belediyesi tarafından verildiği ortaya çıktı

İzmir’de meydana gelen depremde çöken ve hala arama kurtarma çalışmaların sürdüğü Doğanlar ve Rızabey apartmanlarına ilçe belediyesinin daha önceden çürük raporu verdiği ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre, Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nin 2012 ve 2018 yıllarında yaptığı çalışmalar sonucunda çöken iki bina için çürük raporu verdiği ortaya çıkarken, 1975 yılındaki deprem yönetmenliğine göre apartmanların inşa edildiği öğrenildi.

Her iki binaya da zemin uyarısı yapılmış

2012 ve 2018 yıllarında düzenlenen raporlara bakıldığında enkaz haline dönen her iki bina için de zemin uyarısı yapılmış. Zemin etüdü yapılarak yapının güçlendirilmesi gerektiğinin belirtildiği raporlarda, zemindeki sıvılaşmaya dikkat çekilerek giriş katta bulunan dükkanlarda hasarların oluştuğu, kapı sıkışmalarının gerçekleştiği, zeminde bombelerin oluştuğu raporlanmış.

“Bayraklı bir bataklık”

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ziyadin Çakır, yaptığı açıklamada zemine dikkat çekerek, bu toprak yapısını şöyle yorumladı: “Bayraklı’nın bulunduğu yer bir dere ağzı, delta. Eski bir bataklık. Görüntüler de bunu gösteriyor. Zeminde su seviyesi yüksek. Dolayısıyla zemin sıvılaşmaya çok müsait. Kumlu, killi bir zemin. Deprem açısından en riskli yapı. Yıkım etkisi çok güçlü olur. Orada insan yaşamı olmasa, o toprağı kendi haline bıraksanız tamamen bataklık olur. İşte ‘gevşek zemin’ dediğimiz yapı tam anlamıyla bu. Ölümcül tehlikeli.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.