ENDİŞE YARATACAK GIDA HABERLERİNE YASAK | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 14:46

ENDİŞE YARATACAK GIDA HABERLERİNE YASAK

ENDİŞE YARATACAK GIDA HABERLERİNE YASAK
Son Güncelleme :

15 Ekim 2020 - 0:03

3670 Okuma

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı periyodik olarak Gıda İfşa listesini kamuoyu ile paylaşıyor. Gıda sektöründe halkın sağlığını ve can güvenliğini tehlikeye düşüren firmaların tüketiciler tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu çalışma için Bakanlığa teşekkür ediyorum. Şimdi gelelim TBMM’ de bekleyen Gıda Yasa Taslağına karşı çıkanların bilmediği veya üzerinde durmadığı konuya. Geçtiğimiz ay açıklanan tağşiş listesindeki birçok firmayı tanıyorum.  Bir çoğu bu ifşa listesine girmeyi kendilerine iş edinmişler.  Birkaç firma ise kendi kamuoyu açıklamalarına göre sadece bir partideki aroma veya gıda kodeksine aykırılık nedeni ile listede yer almış.  Liste Bakanlık tarafından .‘ Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş’ gıdalar başlığı ile kamuoyu ile paylaşılıyor.  Size buradan bir kıyaslama yapmak istiyorum. Her ne kadar Gıda ile ilgili olmasa da ilginç bir örnek olabilir.  Aracınızın TUV testinde hafif ve ağır kusurlar var. Far ayarınız bozuksa trafiğe girebilir ve halkın can güvenliğini tehdit oluşturmazsınız raporu verilerek far ayarı bozukluğu hafif kusur sayılıyor. Gıda listesinde ise böyle hafif, ağır ayrımı yok. Bunu neden yazıyorum. Son listedeki bir veya iki firma aroma ve daha önceki yıllardaki bir partinin tahlilindeki gıda kodeksine aykırılık nedeni ile listelenmiş. Yine listede her ifşada olan bir firma var. Bakanlık listeleri kamuoyu ile paylaştığı ilk tarihten bugüne ‘SİLDENOFİL’ katkı maddesini kullanıyor. Nedir bu Sildenofil? Viegra benzeri ilaçların içeriklerinden birisi. Hatta bu ürünü listedeki firma kahveye katmış. Siz kahve diye alıp içiyorsunuz. Tansiyon veya kalp rahatsızlığınız var ise ölüm riskiniz belki de yüzde elliden fazla. Şimdi anlatmak istediğim bu. İçine direk halkın can güvenliği tehdit eden maddeyi koyanla, Gıda Kodeksinde  -olmaması gereken-aromayı kullananla bir tutulması gerektiğine inanıyorum. Sevindirici olan Gıda tağşişine neden olan sorumlulara hapis cezasının gelmesi. Gelelim basının durumuna. İletişim araçlarında halkı endişeye, karamsarlığa, korkuya düşürecek haberleri yapmak yasak. Gazeteci arkadaş (!) yazıyor. ‘ X Markette Sahte Y’. Şimdi bilmiyor ki satış noktasının yasal sorumluğu yok. Sen satış noktasını ifşa ederek, firmayı infaz ediyorsun. Sonra ‘sahte’cilik evrakta başka bir şey. Gıda’da başka. Şirketlerde başka. Gıda’da tağşiş veya taklit var. Bu durumda sen de basın olarak kamuoyunu korkuya düşürerek sınırlarını aşıyorsun.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni Gıda taslaği’nın yasalaşıp ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.