MESLEKTAŞ, ARKADAŞ ve DOSTLUK | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Nisan 2024 - 10:58

MESLEKTAŞ, ARKADAŞ ve DOSTLUK

MESLEKTAŞ, ARKADAŞ ve DOSTLUK
Son Güncelleme :

12 Ekim 2020 - 16:08

2640 Okuma
Dost
Arkadaş
Meslektaş
Bu üç duygu ayni olabilir mi? Sanmam. Meslektaş sadece karşılıklı saygı babında devam eder. Kazanç ahlakını bozmadan  haksız rekabet olmadan. Meslektaşlık bir çeşit dostluk arkadaşlık olsa da karşılıklı çıkarlar söz konusudur. Ancak arkadaş dost başka onlarda maneviyat saygı fedakarlık vazgeçilmezlik, vardır. Dostluk dürüstlük cesaret yardım dayanışma affetmek üzerine kurulu bir beraberliktir. Manevi birliktelikler hiç bir şekilde karşılıklı menfaat çıkar unsuruna dayanmaz.  Dostluklarda zaman zaman kırılıp bükülmeler olabilir. İşte böyle durumlarda dahi ortaya çıkan kırgınlıklar dostlukları bozmaz. Arkadaşlık ve dostluk ancak ihanet kalleşlik insanı küçük düşürücü davranış bütünü içinde bozulabilir. Arkadaşlık dostluklarda ciddi kırgınlıklar dahi dostları bitmez tükenmez bir zararlı çekişme içine sokmaz. İnsan yaşamında herkes hata yapabilir herkes yanlışın içine girebilir, bunları bazen bilerek bazen bilmeyerek olabilir. Hayatın devamı içinde unutulmaması gerekli söylentiler vardır. Komşu komşunun külüne muhtaç gibi. Bir gün insan düşmanının bile himmetine ihtiyaç duyabilir o zaman ne olacak. Hayır ölsem de minnetim olmaz diyebilirsiniz. Bu yanlış söz olur hem de kamilen yanlış.  Bir ihtiyaç ortaya çıkmadan dosta işin düşmeden böyle bir söz etmek palavradan ileri gidemez.
Şimdi bu nerden çıktı denilebilir. Şahit olduğum veya yaşadığım ilişkilerden.
İncir çekirdeğini doldurmayacak konuda umutsuzluğa kapılmak her şeyini kaybetmiş gibi olmak kazıklandığını düşünmek gibi bir duygudan. Gereksiz dramatize takılmış olan arkadaşların durumlardan çıktı. Böyle düşünülüyor ise bu sadece şahsiyet zafiyeti olabilir. Hiç bir dostumun zayıf halini bu güne kadar görmedim yaşamadım duymadım. Hal böyle olunca  kırgınlık yaparak kırgınlık ifadesi olan davranışlarda bulunmak yanlış.
Bakıyorum çizdiğim bir daire içinde birine kırılsam bir gün gelir ki karşılaştığımda üstünden uçarak yola devam etmem gerekebilir o zaman niye kırılayım ki.
Bu durumlar hepimiz için geçerli. Bizler neler gördük geçirdik diyerek benim tecrübem senin tecrübeni döver tarzı düşünce komik olur. Ayrıca bu düşünce geçerli olamaz. Şimdi birileri birilerine kırıldığını düşünüyorsa düşünmesin. İnsan kırılacak bir tavır içinde olduğunda arkadaşım nasıl davrandı da ben niye kırıldım acaba diye düşünmeli. Geçmişin kırgınlıkları gazetecilik mesleğini yok etme noktasına taşıdı. Eskiye nazaran şimdi gazetecilikten kırıntı artıntı kaldı diyebiliriz. Şimdi ne dersek diyelim eski alışkanlıklar mevcut gazeteleri de  kökünden silecektir. Geriye dostluk kalacak. Dostluk insan olmanın çimentosudur herkes kötüyü heybenin arkasına iyiyi önündeki göze koyarak ileriye doğru yürümenin gayreti içinde olmalı. Rekabeti sidik yarışı gibi görmek aklın yolu olabilir mi? Bazı hususlara karşı koyulmaz. Bunlar nedir saygınlık  saygı sevgi bağlılık fedakarlık gibi. Bu duyguları kimse kimseden alamaz. Allah. İnsanlara bir kimlik vermişse bunu değiştirmeye çalışmak yerine, kabullenmek insanın büyüklüğünü gösterir. Kim ne isterse öyle olsun ama böyle olmasını TECRÜBE istiyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.