ÜNLÜ TERAPİST KÜRŞAT ŞAHİN YILDIRIMER’DEN REFLEKSOLOJİ VE DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 15:50

ÜNLÜ TERAPİST KÜRŞAT ŞAHİN YILDIRIMER’DEN REFLEKSOLOJİ VE DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Son Güncelleme :

07 Ekim 2020 - 14:31

1.9810 Okuma
ÜNLÜ TERAPİST KÜRŞAT ŞAHİN YILDIRIMER’DEN REFLEKSOLOJİ VE DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Egenews gazetemize   konuşan  Uzman Sosyolog Terapist KÜRŞAT ŞAHİN YILDIRIMER  Kendisi ile Refloksoloji ve Sosyoloji ile ilgili söyleşide bulunduk.

KÜRŞAT ŞAHİN YILDIRIMER kimdir;Bize kısaca kendinizi tanıtırmısınız?

Sosyoloji mezunu olup Sosyal Psikolojide yüksek lisans yaptım Refleksoloji eğitimimi ilk olarak İngiltere’de Clinical Reflexolog Dr. Angel ANNETTE ’den aldım.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı onaylı anatomi, fizyoloji konulu sertifikaya ayrıca St Clements Univercity (İngiltere) ve Univercity of Nortwest’e (ABD) ait “ Klinik Refleksoloji ve Nefes Terapisi ” konulu Uluslararası resmi geçerliliği olan eğitim sertifikalarına sahip olduktan sonra, 2010 yılından itibaren mesleğimi icraa etmekteyim. Mevcut bilgilerimi geliştirmek ve daha ileriye taşımak için; Univercity of Nortwest’e (ABD) ait “Aile Psikolojisi, Evlilik ve Çift terapisi ile St Clements Univercity’e (İngiltere) ait “ Beden Dili “ konulu uluslararası geçerliliği olan sertifikaları aldım. Bu sertifikalar PSİKOLOGLAR FEDERASYONU onaylıdı. Bunların yanı sıra;

“Kadın Psikolojisi, mutluluk, taklitçilik ve Klinik Psikoloji ” üzerine makaleler yazmak için Psikologlar ve Psikiyatristler Derneği tarafından ayrı ayrı başarı belgesi ile ödüllendirildim.

Eğitim ve gelişim bitmeyen bir süreç olup, mesleksel gelişimleri takip etmekte; alanımla ilgili sempozyum, seminer ve eğitimlere katılmakta ve değişiklikleri araştırmaktayım. Üniversite, sosyal yardımlaşma ve dayanışma kulüp ve derneklere ait onur ve teşekkür belgeleri ile plaketlere sahibim.

Birçok sosyal yardımlaşma platformlarında da görev almaktasınız. Bununla ilgili ne tür çalışmalarda bulunmaktasınız?

İzmir Lions Kulübü başkanlığında yürütülen “Engelli Çocuk Kalmasın” projesine gönüllü Refleksoloji ve CHP İzmir Bayraklı ilçesi örgütü ilçe başkanlığınca yürütülen şiddet mağduru kadınlara gönüllü olarak psikolojik destek çalışmalarıyla destek vermekteyim. Refleksoloji ve Psikolojik destek çalışmaları uygulamaktayım.

Refleksoloji nedir?

Refleksoloji sinir hücrelerindeki elektirik sinyallerini ve sinir hücrelerini birbirine bağlayan kimyasal maddeleri uyaran bir çalışmadır. Ayaklarda ve ellerde bedenin tüm bölgelerine ve sistemlerine bağlı olarak anatomik refleks noktaları mevcuttur. Ayak ve el tabanında, üstünde, sağında ve sol bölgelerinde her organa ait sinir uç noktalarına manuelterapi uygulayarak beyine elektro sinyalleri (görev uyarıları) ileterek vücuttaki sinirlere ve belli sistemlere emir gönderip; vücudun kendi kendini tedavi etme mekanizmasını harekete geçirilir. Nitekim serotonin ve nöroadrenalin etkinliğini arttırmak için Refleksoloji uygulamasında anatomik olarak belirttiğimiz sinir uç noktalarını fizyolojik olarak işleve geçirdikten sonra; nörofizyolojik kurama göre ayaklardan çıkan uyarının aksonlar yoluyla beyine ulaşarak nöronlar arasında sinaps bağlantısını sağlayarak mesajın beyine ulaşmasıyla beyindeki nöronun öğrenme işlevi de başlamış olur. Refleksoloji̇ ile yapılan bası ve cilt teması sonucunda enkefalinler ve endorfin salgılanmaktadır. Böylece, beyine giden ağrı mesajının sinirsel iletimi durdurulmakta, kaygı ve ağrı düzeyi azalmakta, geliştirilmiş lenfatik sinir ve kan akımı sonucunda vücuttan toksinlerin atılımı artmaktadır.

Bugüne kadar yanlış anlatılan Refleksoloji bilgilerini, almış olduğum sonuçlar doğrultusunda; İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Yüksek Lisans Refleksiyoloji tez çalışmasına girip tez çalışması yapan Sayın; Funda KAYA 90 puan ve onur belgesi almış bulunmaktadır.

Refleksoloji’nin etkili olduğu rahatsızlıklar nelerdir?

  • Bel boyun fıtığı
  • Migren-MS
  • Eklem Ağrıları-Fibromiyalji
  • Reflü-Kabızlık
  • Regl ağrıları -Zayıflama
  • Hormon sorunları
  • Enerji eksikliği-yorgunluk
  • Panik atak-Meniere
  • Kanser ve omurilik Tümürü
  • Hidrosefali
  • Nörolojik Sorunlar-Çölyak
  • Şeker-Tansiyon
  • Serebral Palsi (sp)
  • Felç -Motor Gerilik

. Sinir sıkışması-Topuk dikeni

  • Down Sendromu
  • Otizm-Epilepsi-Rett Sendromu
  • Konuşma bozukluğu
  • Unutkanlık-Dikkat eksikliği
  • Astım-Bronşit-Kireçlenme
  • Alzheimer-Parkinson

Şunu da belirtmek isterim ki; Uzman olmayan, Fizyoloji, Anatomi ve Nöroloji bilgisi olmayan kişilerce yapıldığında riskli komplikasyonlara neden olabiliyor.

Psikolojik destek ve evli çiftlere yapmış olduğunuz terapi tekniği nedir?

Bu rahatsızlıklarda EMDR tekniği kullanmaktayım.

EMDR tekniği nedir? Nasıl yapılır?

Çocukluk çağı yaşantılarımız, öğrenme yoluyla bazı temel düşünce ve inançlara sebep olur. Bunlara şema denilmektedir. Bu şemalar katı düşünce kalıplarıdır ve kişilerin kendileri ve çevresine ait algılarını şekillendirmektedir. Logo Terapi uyumlu olmayan davranışlar üzerine odaklanır. Logo Terapide, bireye tedavinin mantığı aktarılıp, stres yaratan durumlarla karşılaştığında, kaygıyla başa çıkmak konusunda kullanacağı teknikler öğretilir. Tedavide kişi ile terapist o kişiye ait sorunları belirlemek için, iyi yaşam koşullarını amaçlayan bir ekip çalışması yaparak düşünce, duygu ve davranışlar arasındaki bağlantılar konusuna odaklanırlar. Bu yaklaşım “şimdi ve burada” üzerine, yani o anda güncel olarak kişide kaygı, bunaltı yaratan sorunlar üzerine odaklanır. Beyin de akson ve sinapslardan oluşmuş bir ağdır ve düşünce okyanusuna atıldıkça ne yazık ki hasar ve aşınmaya maruz kalır. Emdr’ daki amaç; Rahatsızlık verici olaylar kişinin beyinde izole olmuş bir anı ağında depolanabilir. Bu durum kişinin psikolojik olarak sağlıklı olmasını engeller. Eski malzeme defalarca tetiklenir durur. Bu durumu çözmek için ihtiyacınız olan bilgi beynin başka bir yerinde, başka bir ağdır.

EMDR “Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlenmeye başlandığında  bu iki ağ birbirine bağlanıp, yeni bilgi zihne girip eski sorunlar çözülebilmektedir. Bu yaklaşımlarla tedavi süresi genellikle kısadır. Hedefe yöneliktir. Kişi potansiyelini kullanarak, yanlış düşünce ve algılarını fark eder; sorununu, gerçek olan durumlarla kendi içinde tartışır. Ev ödevlerinden yararlanılır. Seansta bunların değerlendirmesi yapılır.

EMDR hangi sorunlar için etkili bir yöntemdir ?

Logo Terapi ve Emdr, dünyada çok sayıda psikolojik sorunda uygulanmaktadır.

Panik atak, korkular, kaygılar ( sınav, sosyal kaygı, performans kaygısı ), eş ilişki problemleri, takıntılı davranış ya da düşünceler, uyku ve yeme bozuklukları, depresyon, yas, travma sonrası stres problemleri, cinsel sorunlar gibi problemler, çalışma alanlarıdır.

Genellikle 2-3 seanstan sonra amaçlanan hedeflere ne kadar sürede ulaşılabileceği ile ilgili terapistin bir öngörüsü oluşabilir. Bazen 5-10 seansta sorunlar çözülürken, kişilik bozukluğu gibi geniş çalışma yapılması gereken vakalarda bu çalışma uzayabilir.

Bu tedavi yöntemi neden tercih edilmelidir?

  • Kanıtlanabilir, nesnel verilerle çalışır.
  • Uygulamada teknik zenginliği söz konusudur.
  • Sadece güncel sorunlara değil, geçmiş yaşantı sorunlarına da odaklanır.
  • Pratik, daha kolay sonuç alınabilmektedir.
  • İlk yaşantılarımızdan kaynaklı çarpıtmaları saptayarak yerine işlevsel olan düşünce ve davranışları getirmeyi hedefler.
  • Gelişime ve yeniliğe açık bir yapısı vardır.

Logo Terapi ve Emdr’ın asıl işlevi, insanın hayatına anlam kazandırabileceği amaç ve hedefler bulmasını sağlamaktır. Bu noktada O, her türlü motivasyona değer verir ve bunların etkinlik kazanmasında yardımcı olur. Her eylemin ardında yalnızca bir güdünün ya da birlikte bir çok güdünün rol oynadığını dikkate aldığımızda Logoterapi ve Emdr’nin, güçlü bir motivasyon değerine sahip olduğu ortaya çıkmakta

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.