Türk edebiyatının acı kaybı! Usta yazar Rasim Özdenören vefat etti | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 13:17

Türk edebiyatının acı kaybı! Usta yazar Rasim Özdenören vefat etti

Türk edebiyatının acı kaybı! Usta yazar Rasim Özdenören vefat etti
Son Güncelleme :

23 Temmuz 2022 - 16:49

1160 Okuma

Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Türk edebiyatının usta kalemlerinden Rasim Özdenören, 82 yaşında, hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, hayatını kaybeden Usta Edebiyatçı Rasim Özdenören’in cenaze detayını açıkladı. Kalın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında; “Cenaze namazı yarın (Pazar günü) öğlen namazını müteakip Eyüp Sultan camiinden kılınacaktır” dedi.

Yakın zamanda Kovid-19’a yakalanan ve hastalığı geçen Özdenören’in, KOAH rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü biliniyordu. Usta kalem Özdenören; dün yoğun bakıma kaldırılmıştı.

ERDOĞAN’DAN TAZİYE MESAJI

Usta yazar Özdener’in vefatının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan taziye mesajı yayınladı. Erdoğan mesajında, “Edebiyatımızın büyük ustalarından, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi, “Gül Yetiştiren Adam” Rasim Özdenören’in vefatını teessürle öğrendim. Sayın Özdenören’e Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve tüm edebiyat camiasına başsağlığı diliyorum.” dedi.

SİYASİLERDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Usta yazarın vefatının ardından siyasiler taziye mesajlarında bulundu. Bakan Koca: “Ankara Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi görmekte olan yazar, öykücü ve düşünür Rasim Özdenören aramızdan ayrıldı. Ağabeyimizi kaybettik. Üstadımızı kaybettik. O, Yedi Güzel Adam’ın bu hayattaki sonuncusuydu. Hepimizin başı sağ olsun. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de, Rasim Özdenören’in ölümü dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajında, ‘Fikriyatımızın “Gül Yetiştiren Adam’ını kaybetmenin hüznü içindeyiz” diyen Bakan Özer, ‘Türk edebiyatının öncü ve güçlü kalemlerinden Rasim Özdenören’e Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun’ açıklamasını yaptı.

“Yedi Güzel Adam’ın hayattaki son temsilcisi, ağabeyimiz Rasim Özdenören’i kaybettik.” diyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, “Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.” mesajını paylaştı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Edebiyat dünyamızın önemli değerlerinden, Yedi Güzel Adam’ın son çınarı, öyküleri ve eserleri ile fikir dünyamızda iz bırakan Rasim Özdenören’in vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet sevenlerine başsağlığı diliyorum.” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Bugün bizim için gerçekten acı bir gün… Çok değerli bir ağabeyi, çok güzel bir insanı ve usta bir kalemi kaybettik… Gül yetiştiren adam Rasim Özdenören rahmete kavuştu… Mekanı cennet, makamı âli olsun.” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da taziye mesajında, “Yedi Güzel Adam’ın son yiğidi, modern zamanlarda kötülüğe ve sıradanlığa düşmeden varoluşun büyük hikayesini “Gül Yetiştiren Adam”la anlatan, İslam düşüncesinin öncülerinden Rasim Özdenören Üstad’a Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı dilerim.”

Vefat haberini üzüntüyle öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Edebiyatımızın önde gelen isimlerinden, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Rasim Özdenören’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 7 Güzel Adam’ın son temsilcisi olan Rasim Özdenören için taziye mesajı paylaştı. Kalın mesajında şu ifadelere yer verdi;  “Gül yetiştiren adam, güzel insan Rasim Özdenören ağabey Hakk’a yürüdü. Mevla mekanını cennet, makamını âli eylesin. Cenaze namazı yarın (Pazar günü) öğlen namazını müteakip Eyüp Sultan camiinden kılınacaktır”.

RASİM ÖZDENÖREN KİMDİR?

Rasim Özdenören, 20 Mayıs 1940’ta Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Şair Alaaddin Özdenören ile ikiz kardeştir. Küçük yaşlardan itibaren okumaya ve yazmaya çok meraklıydı. Çocukluk döneminde farkı şehirlerde ikamet etti. Rasim Özdenören, ilk ve orta öğrenime bir dönem Kahramanmaraş’ta, bir dönem Malatya’da, bir dönem ise Tunceli’de devam etti. Lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü başarı ile tamamladı. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni başladı. 1967’de buradan da mezun oldu.

1970’te mesleki hayatına katkıda bulunmak ve yüksek lisans yapmak amacı ile Amerika’ya gitti. Yaklaşık 2 sene boyunca burada kaldı. Daha sonra yeniden Türkiye’ye dönüş yapan Rasim Özdenören, 1971’de Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak göreve başladı. 1975’te Kültür Bakanlığı’nda Bakan Müşaviri olan Rasim Özdenören, 3 sene boyunca da aynı kurumda müfettişlik görevine devam etti. Daha sonra yazar olabilmek maksadı ile görevinden ayrıldı.

1980’de Kültür Bakanlığı’ndaki görevine geri dönen Rasim Özdenören, 1981’de Yayın Temsil Dairesi Başkanı oldu. Alanında sürekli bir yükselme kaydeden Özdenören, 1984’te Genel Sekreter Yardımcısı, 1988’de ise Genel Sekreter olarak çalışmalar yürüttü. 2004’te ise emekliye ayrıldı.

HAYATI DİZİYE KONU OLMUŞTU

2014-2015 döneminde seyirci ile buluşan Yedi Güzel Adam dizisinde Rasim Özdenören’in hayatı işlendi.

Edebi kişiliğe sahip 7 yazar ve şairin hikayesini konu alan ‘Yedi Güzel Adam’ isimli dizide Rasim Özdenören karakterini Mertcan Sevimli canlandırmıştı.

‘Yedi Güzel Adam’ 1950’li yıllarda Kahramanmaraş Lise’sinde hayatları kesişen ve sonrasında birbirlerinden ayrılmayan şair ve yazarların hayatını anlatıyor.

1970li yıllarda Maraş’daki yaşamlarından kesitler sunan dizi, adını Cahit Zarifoğlu’nun Yedi Güzel Adam şiirinden alıyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.