Cumhuriyet tarihinin en büyük projesinde sona doğru! Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

23 Nisan 2024 - 09:42

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesinde sona doğru! Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesinde sona doğru! Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak
Son Güncelleme :

17 Temmuz 2022 - 12:48

1060 Okuma

İş makineleri, vinçler, tırlar bir an bile durmuyor. İşçiler ve idari personel günün her saatinde binlerce çalışan mesai yapıyor. Ankara ve İzmir’in elektrik talebini tek başına karşılayabilecek Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Mersin’in Gülnar ilçesinde yükseliyor. 

CNN Türk Muhabiri Ahmet Türkeş, Türkiye’nin dev enerji projesine ilişkin son detayları anlattı. Türkeş şu ifadeleri kullandı: 

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK 

“Şu anda Mersin’de Akkuyu nükleer santralindeyiz. Burası faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı büyük oranda azalacak. Türkiye ilk kez nükleer enerji ile tanışacak. Burada kaç işçi çalışıyor, kaç milyar dolarlık bir proje? İşte tüm bu sorulara yanıt arayacağız. 

Çalışmalar bir an olsun durmuyor. 20 binden fazla çalışan gece gündüz çalışma yürütüyor. 

DEV PROJEDE SONA DOĞRU 

2023 yılında faaliyete geçecek ilk ünitenin inşası neredeyse tamam. En sonunda 4’üncü ünitenin de faaliyete geçmesiyle birlikte Akkuyu tüm performansıyla birlikte hizmet veremeye başlamış olacak. 

Akkuyu Santrali faaliyete geçtiğinde sistemlerin soğutulması için deniz suyu kullanılacak. Bulunduğumuz noktada inşası devam eden 4 pompa istasyonu suyu alacak ve sistemlerin soğutulması için santrale gönderecek.” 

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu’nun yapımı için bu konuda tecrübeye sahip olan Rusya ile anlaşıldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türk-Rus ilişkileri tarihindeki en büyük proje. Akkuyu Cumhuriyet tarihinin en büyük enerji projelerinin başında geliyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali devasa bir proje. Bu nedenle dev iş makineleri ve dünyanın en büyük vinçleri, içinden arabaların geçebileceği borular ve modern teknolojilerin sunduğu tüm imkanlar kullanılıyor. 

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 80’İ TÜRK 

Binlerce metrekarelik alanın her bir noktasında yüzde 80’i Türk vatandaşı olmak üzere 25 bin kişi çalışıyor. 

Akkuyu Santrali’nin en özel kısmı reaktörün içinde olduğu güç üniteleri. Akkuyu’daki ilk reaktör Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023’te hizmete alınacak. Kalan 3 ünitenin de 1’er yıl arayla 2026’ya kadar hizmete alınması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde 4 reaktörün inşa çalışmaları aynı anda yürütülüyor. 

Proje kapsamında inşa edilen her bir yapının ayrı bir önemi var. Kıyı şeridinin güçlendirilmesi için özel beton bloklar yerleştiriliyor. Ayrıca denize sıfır bir alanda 16 metre derinlikte özel pompa alanları inşa ediliyor. 

MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR 

20 milyar dolar maliyetindeki santral 4 bin 800 megawatt gücünde kam kapasite ile hizmet verdiğinde yıllık ortalama 35 milyar kilowatt saat elektrik üretecek. Bu haliyle Türkiye’nin elektriğinin yüzde 10’unu karşılayacak santral Türkiye’nin en büyük şehirlerinden Ankara ve İzmir’in elektrik talebini tek başına karşılayacak. Akkuyu’dan 7 milyar metreküpten alınan doğal gazdan enerji sağlanmış olacak.  

Akkuyu dünyada yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi, tüm inşaat faaliyetleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılıyor. Akkuyu’nun tahmini hizmet ömrü 60 yıl. Ancak yapılacak değerlendirme ile faaliyeti 20 yıl uzatılabilecek. 

0 emisyon ile çevreye sera gazı salmadan elektrik üretecek olan Akkuyu’nun yıllık 35 milyon ton karbondioksit salınımını engelleyeceği belirtiliyor. 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.