6.6 milyar liralık GES talebi geldi | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Mart 2024 - 11:07

6.6 milyar liralık GES talebi geldi

6.6 milyar liralık GES talebi geldi
Son Güncelleme :

25 Haziran 2022 - 10:33

1400 Okuma

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Gelire endeksli senetlere (GES) yönelik talep tabana yayılarak 5 milyar TL’lik beklentimizin üzerine çıktı, 6.6 milyar TL talep geldi” dedi. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen 4’üncü Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne katılan Bakan Nureddin Nebati, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Yatırım, üretim ve ihracat eksenli ülkemiz için katma değer sağlayan kuruluşlara destek olmaya devam edeceğiz. Kur korumalı mevduatı son dönemde yeni finansal araçlarla destekliyoruz. Tasarruflarını TL’de değerlendirmek isteyen vatandaşlara alternatif sunmak için geliştirdiğimiz GES’lerin ihracını gerçekleştirdik. GES’lere yönelik talep tabana yayılarak 5 milyar TL’lik beklentimizin üzerine çıkmıştır, 6.6 milyar TL talep geldi. GES’e toplam 83 bin 816 yatırımcıdan talep geldi.”

‘Menzile koşuyoruz’

Türkiye’nin 20 yıldır yepyeni bir hikaye yazdığını ifade eden Nebati, “Bu hikaye her geçen gün güçleniyor, kuvvetleniyor ve damgasını vurarak yoluna devam ediyor. Yeter ki inanalım. Yeter ki güvenelim. Yeter ki bu ülkenin nereden nereye geldiğini çok iyi değerlendirelim. Yolumuz ve bahtımız açık. Menzilimize doğru koşarak gidiyoruz” dedi.

Bakan Nebati, yılın ilk ayında bütçenin 125 milyar lira fazla verdiğini, buna en büyük katkının geçen yıla göre yüzde 497 oranında artan kurumlar vergisinden geldiğini söyledi. Ek bütçe teklifinin de önceki gece Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiğini hatırlatan Nebati, şöyle konuştu:

“Ek bütçe ile merkezi yönetim bütçe ödenekleri 1 trilyon 81 milyar lira artırılırken, söz konusu giderlerin karşılığı olarak genel bütçe gelir tahminleri de aynı tutarda artırıldı. Böylelikle vatandaşlarımızın hanelerinde tükettiği doğal gaz ve elektriği daha ucuz kullanabilmelerini, çiftçilerimizin, işçilerimizin, emeklilerimizin ve çalışanlarımızın aynı zamanda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın daha fazla yanında olabilmeyi, ülkemizin büyüme ve istihdam potansiyeline katkı sağlayacak yatırımları daha hızlı tamamlayabilmeyi amaçlıyoruz.”

Öncelik enflasyon

Vatandaşların alım gücünün zorlandığının farkında olduklarını dile getiren Nebati, şunları söyledi:

“Birinci sıradaki önceliğimiz, enflasyon. Gıda ve enerji fiyatlarında görülen artışlar son dönemde enflasyonun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri fark etmeksizin tüm dünyada tarihi yüksek seviyelerde seyretmesine neden oldu. Özellikle petrol, doğal gaz ve kömür fiyatlarının olağanüstü bir şekilde artması, bize enerji güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.”

BDDK’dan ticari kredilere yeni ayar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) TL ticari kredilere yeni koşullar açıkladı. Buna göre döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

BDDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlerin, kredi başvuru tarihi itibarıyla, mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL’yi aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri, söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün sağlanmasını teminen şirketlerin her ayın ilk 10 iş günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel değerini bankaya iletmeleri şartıyla bu uygulamadan muaf tutulmalarına, bu uygulama kapsamında, yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına, karar verilmiştir.”

Döviz kurunda sert düşüş

BDKK’nın aldığı karar sonrası dün saat 20.00 itibarıyla dış piyasalarda Dolar/TL kuru, yüzde 5’e varan düşüşle 16.50 seviyesinin altını test etti. Kur gün içinde 17.37’nin üzerini görmüştü.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.