20 savaş uçağı tek karede! ABD meydan okudu | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 11:14

20 savaş uçağı tek karede! ABD meydan okudu

20 savaş uçağı tek karede! ABD meydan okudu
Son Güncelleme :

07 Haziran 2022 - 19:35

1310 Okuma

2022 yılına girilmesiyle füze testlerine hız veren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, ABD Başkanı Joe Biden Güney Kore’yi ziyaret ederken bir füze ateşlemesi bekleniyordu. Göreve başlamasından bu yana ilk kez Asya turuna çıkan Biden, Güney Kore’den sonra geçtiği Japonya’dan ayrılır ayrılmaz Kim düğmeye bastı.

ÜÇ FÜZE BİRDEN

Joe Biden’ın başkanlık uçağı Air Force One’ın Japonya’dan kalkış yapmasından kısa süre sonra Kuzey Kore Doğu Denizi’ne doğru üç füze birden fırlattı. 550 kilometre irtifaya ulaşan füzelerden birinin kıtalararası Hwasong-17 olduğu açıklandı. Hwasong-17, Kuzey Kore’nin en büyük füzesi olma niteliğini taşıyor.

Füze testinin hemen ardından ABD ve Güney Kore ordularının tatbikat görüntüleri geldi. Sınırda Kuzey Kore bayrağının göründüğü noktada gerçekleşen tatbikatta, gerçek mermiler kullanıldı. Pyongyang’a jet yanıt niteliği taşıyan gövde gösterisinde ABD’nin karadan karaya füzeleri ATACMS ve Güney Kore’nin Hyunmoo-2 SRBM füzeleri de test edildi.

40 SAVAŞ UÇAĞI BİRDEN

Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın paylaştığı fotoğraflarda ise, onlarca savaş uçağı Fil Yürüyüşü gerçekleştirdi. F-15K jetlerinin sıra sıra dizildiği hava üssünün neresi olduğu ise açıklanmadı. Fotoğraflarda en az 40 savaş uçağının yer aldığı bildiriliyor.

Seul yönetimi ‘düşman kardeşi’ Kuzey Kore’ye gözdağı verirken, ABD lideri Biden beş gün süren Asya turu sırasında Kuzey Kore’ye karşı daha sert önlemler alacaklarını söyledi, “ABD, Kuzey Kore’nin yapabileceği her şeye hazır” dedi.

UÇAK GEMİSİNİN YERİ AÇIKLANMADI

ABD liderinin bölgeden ayrılmasıyla gerilim düşmek yerine daha da arttı, Amerikan uçak gemisi USS Ronald Reagan ve Güney Kore savaş gemileri Kim Jong-un’a gözdağı verdi. Kore Yarımadası açıklarındaki filonun bulunduğu nokta açıklanmazken, fotoğraflar yine Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından servis edildi.

35 DAKİKADA SEKİZ FÜZE

Uçak gemisinin Kore kıyılarına kadar sokulması üzerine Kuzey Kore lideri Kim bir günde sekiz füze daha ateşledi. Bu yılın onsekizinci testinde fırlatılan füzelerin tamamı kısa menzilliydi.

35 dakika içerisinde Pyongyang’ın Sunan bölgesinden ateşlenen füzelerin güzergahı ise, Japon Denizi oldu. Bazıları 400 kilometre mesafe kat eden füzelere ABD ve müttefiki Güney Kore jet yanıt verdi.

AYNI SAYIDA FÜZEYLE YANIT

İki ülke, tıpkı Kuzey Kore gibi Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne sekiz balistik füze gönderdi. Füzelerin yedisinin Güney Kore tarafından, birinin ise ABD tarafından atıldığı bildirildi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, “Kuzey Kore’nin herhangi bir provokasyonuna sert şekilde yanıt vereceğiz” dedi. Mayıs’ta iktidara gelen Güney Kore lideri, Pyongyang yönetimine karşı önceki hükümetlere kıyasla çok daha sert bir tavır sergileyeceğini vurguladı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, sekiz füzenin birden fırlatılmasının bir günde gerçekleştirilen en büyük test olabileceğini bildiriyor.

 

F-35’LER DE VARDI

Bugün ise gerilimi doruk noktasına taşıyan fotoğraflar paylaşıldı. ABD ve Güney Kore’ye ait 20 savaş uçağı, Kore Yarımadası’nın batı kıyıları üstünde uçtu.

Aralarında F-35’lerin de bulunduğu 16 Güney Kore jeti ve dört ABD F-16’nın havalanması, üst düzey bir ABD’li yetkilinin yaptığı uyarının hemen arkasından gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Kuzey Kore’nin beş yıl sonra ilk kez bir nükleer teste girişmesi halinde açık ve şiddetli bir karşılık vereceklerini söyledi.

Seul yönetimi ise, 20 savaş uçağının birlikte havalanmasını Pyonyang yönetiminin provokasyonlarına hızlı bir yanıt olarak niteledi.

ABD’li ve Güney Koreli yetkililer, Kim Jong-un’un Punggye-ri’deki tesiste yakın zamanda bir nükleer teste girişebileceğini kaydediyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman, Kuzey Kore’yi görüşmek üzere Çarşamba günü de Japonya’yı ziyaret edecek.

BBC MUHABİRİ: ASIL BUNDAN SONRASINDAN KAYGI DUYULUYOR

Seul’de bulunan BBC Muhabiri Jean MacKenzie, nükleer test istihbaratının giderek arttığını belirtiyor:

“ABD Başkanı Joe Biden Asya gezisinde, Güney Kore’nin savunma kapasitesini artırmayı taahhüt etmişti. İstihbarat servisleri haftalardır, Kuzey Kore’nin Biden bölgedeyken büyük bir denemeye hazırlandığını söylüyorlardı. Deneme, daha az kışkırtıcı olacak şekilde Biden’ın ziyareti sonrası yapıldı. Ama sadece saatler sonra… Biden’ı taşıyan uçak henüz Amerikan topraklarına inmeden. Hafta sonunda Seul’de bir araya gelen Biden ve Yoon, Kuzey Kore tehdidine karşı omuz omuza durmaya hazır olduklarını söylemişlerdi. Bu ilk sınavları olacak. Birlikte denemeleri kınayarak ve kendi ortak füze denemelerini yaparak süratle yanıt verdiler. Son altı aydır daha saldırgan bir tutum sergileyen Kuzey Kore ile ilişkiler daha da gerginleşmiş oldu. Fakat asıl bundan sonra olabileceklerden kaygı duyuluyor. Kuzey Kore’nin nükleer silah denemeye hazırlandığına işaret eden istihbarat artıyor. Bu doğrulanırsa, son beş yıl içinde Kuzey Kore tarafından yapılan ilk nükleer deneme olacak ve gerginlikte çok büyük bir tırmanış anlamına gelecek.”

ABD liderinden yeni bir gafBiden, Kore’leri karıştırdı!Haberi Görüntüle

Ateş çemberi! Savaş uçakları dizildiHaberi Görüntüle

KİM ÇILDIRDIKuzey Kore 8 füze birden fırlattı!Haberi Görüntüle

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.