Son dakika: Meteoroloji’den çok önemli uyarılar! Çamur yağışına dikkat | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 01:48

Son dakika: Meteoroloji’den çok önemli uyarılar! Çamur yağışına dikkat

Son dakika: Meteoroloji’den çok önemli uyarılar! Çamur yağışına dikkat
Son Güncelleme :

04 Haziran 2022 - 3:26

1390 Okuma

Meteoroloji’den yapılan açıklama şöyle: Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu’nun batısı ile Güneydoğu Anadolu’da Suriye kaynaklı toz taşınımı görüleceği tahmin edildiğinden başta hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma ve ulaşımda aksamlar ile yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Toz taşınımı hadisesinin, yarın (Cuma) akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.

SICAKLIKLARA DİKKAT!

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının; önümüzdeki hafta başına kadar kuzey kıyı kesimler dışında ülkemiz genelinde etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının; Ankara’da 31-34, İstanbul’da 28-31, İzmir’de 32-34, Aydın’da 35-38, Antalya’da 29-30, Adana’da 34-35, Malatya’da 32-36, Diyarbakır’da 36-40 dereceler civarında seyredeceği tahmin ediliyor..

Mevsim normalleri üzerindeki sıcak havalar nedeniyle öğle saatlerinde (11 ile 16 saatleri arasında) başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir.

DİYARBAKIR VE MARDİN’DE TOZ TAŞINIMI

Diyarbakır ve Mardin’de, Suriye üzerinden gelen toz taşınımı etkili oldu. Uzmanlar, sağlık konusunda dikkat edilmesi için uyarırken, meteoroloji de ‘çamur yağışı’ beklendiğini kaydetti.

Suriye üzerinden kuvvetli rüzgarla gelen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen toz taşınımı, Diyarbakır ve Mardin’in Derik ilçesinde de etkili oldu. Evlerin balkonları ve araçlar, tozla kaplanırken, sürücüler de görüş mesafesinin düşmesiyle zor anlar yaşadı. Dışarı çıkmak zorunda kalan özellikle yaşlı ve solunum rahatsızlığı olanlar, maske takmayı tercih etti.

Mardin’in Derik ilçesinde yaşayan Ramazan İşikırık, maske takarak dışarı çıkmak zorunda kaldığını belirterek, “Derik’te bugün toz taşınımı çok fazladır. Maskeyi koronavirüsten değil toz taşınımından taktık. Doktorlar bunu öneriyor” dedi.

Hacı Açar da “Bu kirli hava, insanların sağlığına zarar veriyor. Özellikle nefes darlığı çeken, bronşit ve astımı olan vatandaşların üzerinde çok etki yapıyor. Bizi zor durumda bırakıyor. Maske hepimiz için iyi. Bu kirli ve tozlu havada en azından bizim sağlığımızı koruyor” diye konuştu.

Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü de yapılan son değerlendirmelere göre, toz taşınımının akşam saatlerine kadar etkili olmasının beklendiği ve başta hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma ve ulaşımda aksamalar olabileceğini kaydetti. Ayrıca çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarı yapıldı.

AĞAÇLAR KUVVETLİ RÜZGARA DAYANAMADI

Aydın genelinde 3 gündür etkili olan fırtına ve sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Akşam saatlerinde Nazilli ilçesinde bir anda şiddetlenen fırtına sonrası birçok yerde ağaçlar devrildi. Dallıca Mahallesi’nde büyük bir çam ağacı rüzgarın şiddetine dayanamayarak, boş araziye devrildi. Ağacın şans eseri boş araziye devrilmesi sonucu herhangi can ve mal kaybına neden olmazken, o anlar bölge sakinlerince görüntülendi.

Başka bir mahallede ise devrilen başka bir çam ağacı da yolu tamamen trafiğe kapattı. İhbar üzerine kısa sürede bölgeye gelen ekipleri devrilen ağacı keserek yolu yeniden trafiğe açtı. Yaklaşık 30 dakika süren fırtınanın ardından hava normale dönerken, kolluk kuvvetleri ve belediye ekipleri muhtemel bir durum karşısında teyakkuza geçti. Yağış nedeniyle ilçede maddi hasarlı kazalarda yaşandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.