Askerin satmak için aldığı silah bagajında patladı! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 09:51

Askerin satmak için aldığı silah bagajında patladı!

Askerin satmak için aldığı silah bagajında patladı!
Son Güncelleme :

22 Mayıs 2022 - 10:34

1730 Okuma

Ukrayna – Rusya savaşı üçüncü ayını doldurmaya hazırlanırken cephede ve cephe gerisinde çok ilginç ve zaman zaman tehlikeli olaylar yaşanıyor. Ukrayna’ya yapılan silah yardımlarının ardından cephe hattında hemen hemen her ülkeye ait farklı tipte silahlar bulunuyor. Bu silahlar ise zaman zaman eğitimsiz kişilerin eline geçtiğinde büyük bir tehlike yaratıyor. Rus kuvvetlerinin cephe bölgesinden “hatıra”, “ganimet” veya “yağma” sonucunda ele geçirdiği Batı menşeli bazı silahlar daha şimdiden cephenin çok uzağında görülmeye başlandı. Bu durum siviller için büyük bir risk oluşturuyor. Bunun en net örneklerinden birisi geçtiğimiz günlerde Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında yaşandı. Moskova’nın yaklaşık 16 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Mytishchi bölgesinde bir otomobilin bagajında bulunan ABD-İsveç ortak üretimi olan AT-4 tanksavar mühimmatı patladı. Yaşanan olayda 2 kişi yaralandı ve büyük maddi hasar meydana geldi.

DAHA ÖNCE DE SATMAK İÇİN GETİRMİŞ

Rus medyasında yer alan bilgilere göre aracın 52 yaşındaki emekli binbaşı Viktor Kovtykov’a ait olduğu tespit edildi. Kovtykov’un savaşın başından bu yana çatışma hattına “insani yardım” taşıdığı ve çalışmalarını Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve 2014 yılından bu yana sert çatışmaların yaşandığı Donbass bölgesinde yoğunlaştırdığı iddia edildi. Kovtykov’un daha önce de çatışma yaşanan bölgelerden çeşitli silahlar satın aldığı ve bu silahları satmak için Rusya’ya getirdiği belirtiliyor.

Viktor Kovtykov (52) ve arkadaşı olduğu belirtilen Nikolay Podobrazny (38) gerçekleşen patlama sonucunda ağır yaralandı. İkilinin durumunun ciddi olduğu ve tedavilerinin yoğun bakımda devam ettiği açıklandı. Patlamanın yaşandığı bölgede maddi hasar medyana gelirken, kolluk kuvvetleri bölgede yaşayan sivilleri olası patlamalardan korumak için tahliye etti. Viktor Kovtykov’un evindeki incelemeler ise sürüyor.

‘SAVAŞ ALANINDAN SİLAH ÇIKARMAK MANTIKLI DEĞİL’

Ukrayna’da kullanılan silahlarla ilgili açık kaynak istihbarat çalışması yapan bir hesap yaşanan olayla ilgili, “Bugün Rusya’da savaş alanından silah çıkararak sivil bölgelere götürmenin ne kadar yanlış olduğunu gösteren bir olay yaşandı. Rusya’nın başkenti yakınlarında bulunan Mytishchi bölgesinde sivil bir otomobilin bagaj kısmında şiddetli bir patlama gerçekleşti. Patlamaya cephe hattından çıkarılan Pansarskott 86 (AT-4) mühimmatının sebep olduğu tespit edildi. Bu silahın neden orada olduğu henüz belirlenemedi. Belki hatıra olarak ya da satılmak için getirilmişti” şeklinde yorum yaptı.

Pansarskott 86 (AT-4) olarak bilinen tanksavar sistemi İsveçli SAAB grubu tarafından üretiliyor. Savaş uçağından kamyona, füzeden daha pek çok silah sistemine kadar üretim yapan şirketin geliştirdiği tek kullanımlık, hafif ve fazla eğitim gerektirmeyen AT-4 tanksavar sistemi, dünyanın en çok tercih edilen sistemlerinden biri. Halihazırda ABD ordusu başta olmak üzere en az 30 ülkenin envanterinde bulunan, 300 ila 500 metrelik atış menziline sahip  AT-4, 420 mm kalınlığında zırhı delebiliyor.

UKRAYNALI ÇİFTÇİLER OYUNA KONU OLDU

Savaş başladığından bu yana Ukraynalı çiftçiler ve traktörleri de sık sık gündeme geliyor. Kimi zaman araziye saplanmış olan kimi zaman yakıtı bittiği için terk edilmiş olan Rus ordusuna ait tanklar başta olmak üzere birçok zırhlı araç ve silah sistemi Ukraynalı çiftçiler tarafından traktörlerle çekilerek Ukrayna ordusuna teslim edildi. Adeta direnişin sembolü olan Ukraynalı çiftçiler ve traktörleri, ülkeleri adına yaptıkları bu hareketle bilgisayar oyununa konu oldu.

“Ukrainian Farmy” isimli oyunda kendi traktörünüzle çevrede terk edilmiş Rus ordusuna ait zırhlı araçları bularak çiftliğinize götürmeniz isteniyor. Terk edilmiş zırhlı araçları ararken yapılan top atışlarından da korunmanız gerekiyor. Oyuncular çiftliğe getirdikleri zırhlı araç başına puan kazanırken, top atışına yakalandıkları durumda ise puan ve zaman cezası alıyor. Oyunu geliştiren ekip elde edecekleri kazancın Ukrayna ordusuna ve Ukrayna’da yardım için çalışan sivil toplum kuruluşlarına bağışlanacağını açıkladı. Ücretsiz indirme seçeneği de bulunan oyunu kullanıcılar istedikleri takdirde 4 dolar karşılığında satın alabiliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.