Son dakika… Fransız jetleriyle Rus savaş uçakları burun buruna! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 11:55

Son dakika… Fransız jetleriyle Rus savaş uçakları burun buruna!

Son dakika… Fransız jetleriyle Rus savaş uçakları burun buruna!
Son Güncelleme :

21 Mayıs 2022 - 21:46

1630 Okuma

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi gelecek hafta üçüncü ayını dolduracak, Vladimir Putin’in verdiği saldırı emri dünyayı geri dönülemez şekilde değiştirdi.

Henüz 2021 bitmeden Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yığılmasıyla alarm durumuna geçen NATO, 24 Şubat’ta başlayan işgalle birlikte Avrupa’da seferberlik ilan etti.

Toplu savunma için Mukabele Kuvveti’ni ilk kez Avrupa’da görevlendiren ittifak, doğu kanadındaki ülkelere binlerce asker konuşlandırdı.

Avrupa kıtasındaki asker sayısını 60 binden 100 bine çıkaran NATO’nun bir numaralı gücü ABD, söz konusu 100 bin askeri çekmeyi planlamıyor. ABD’li yetkililer, Avrupa’daki 100 bin Amerikan askerinin tutulmasının planlandığını söyledi.

CNN International’ın adı açıklanmayan yetkililere dayandırdığı haberde, NATO’nun bölgede daha fazla askeri tatbikat yapması halinde asker sayısı geçici de olsa artabilecek. Rusya’nın saldırganlığını artırması halinde ABD Avrupa’da ek üsler de kurabilir.

Rusya ile 1340 kilometre kara sınırı bulunan Finlandiya ve komşusu İsveç’in tarafsızlıklarına son vererek NATO’ya üyelik başvurusu yapması, bir diğer dönüm noktası oldu.

Türkiye’nin veto edeceğini açıkladığı İskandinav ülkelerinin NATO üyeliğini, ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler destekliyor.

Rusya ise ‘büyük bir hata’ olarak tanımladığı katılım başvurusuna yanıtını, batı sınırlarına yeni 12 askeri üs kurarak göstereceğini duyurdu.

Hem Finlandiya hem de İsveç orduları, son haftalarda birçok tatbikat gerçekleştirdi. Uluslararası haber ajansları, İskandinav ülkelerinin tatbikat fotoğraflarını dünyaya servis etti.

AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ TANKIN ÜSTÜNDE

Batılı ülkelerin Ukrayna’ya gönderdiği silah yardımları için kilit rol oynayan bir diğer Doğu Avrupa ülkesi Polonya’da ise, halihazırda NATO’nun DEFENDER-Europe 2022 tatbikatı devam ediyor.

Gövde gösterisinin adresi, Avrupa’daki Rus toprağı Kaliningrad’a oldukça yakın konumda yer alan Polonya üssü Nowogrod.

ABD, Fransa ve İsveç’ten birliklerin katıldığı tatbikatı Polonya lideri Andrzej Duda ve Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak yerinde izledi.

ABD’nin Polonya Büyükelçisi Marek Brzezinski ise, bir Amerikan tankının üstüne çıkıp askerlerle birlikte poz verdi.

ESTONYA SEMALARINDA KAPIŞMA

Fransa, Ukrayna işgalinin ardından bir diğer eski Sovyet cumhuriyeti Estonya’ya Mart ayında savaş uçakları gönderdi. NATO’nun Baltık Hava Polisliği görev gücüne katılan dört Fransız Mirage-2000 jeti, Amira Hava Üssü’ne indi.

ABD ve İngiltere’nin de ek F-35 savaş uçakları konuşlandırdığı Amari’deki Fransız jetleri, sık sık Ruslarla karşı karşıya geldi.

Mayıs ayı başında Estonya hava sahasına giren Rus jetlerini önlemek için kalkış yapan Fransız Mirage’ları, Cuma günü yine yıldırım hızıyla havalandı.

Fransız ordusu, Twitter hesabından iki Mirage savaş uçağının Rusya’ya ait üç jetin önünü kestiğini duyurdu. Rus jetleri, NATO radarları tarafından tespit edildi. Savaş uçaklarının karşılaştığı nokta ise, Baltık hava sahasının yakını.

TASS: SU-57’LER UKRAYNA’DA SALDIRI DÜZENLİYOR

Ukrayna’da batağa saplanan Rus ordusu ise, Kiev ve Harkov çevresinden püskürtülmesinin ardından yeni nesil savaş uçağı Su-57’yi devreye soktu. Rus haber ajansı TASS, kaynağını açıklamadığı haberinde Rusya’nın Su-57 Felon’ları Ukrayna’daki saldırılarda kullandığını duyurdu.

TASS’ın haberi henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

Ukrayna’da en az 15 bin askeri öldürülen Putin, yalnızca asker değil son model silahlarını da işgale giriştiği topraklarda yitiriyor. Rusya’nın son model tankı T-90M, Ukrayna’da cepheye sürüldükten birkaç gün sonra Mayıs ayı başında havaya uçuruldu.

Ukrayna birlikleri, 1000’i aşkın Rus tankını özellikle Batılı ülkelerin gönderdiği füzelerle vurdu. Rus tanklarını imha eden Javelin ve NLAW’ın füzelerinin ardından İngiltere’nin yolladığı Brimstone füzeleri de Donbas’ta ateşlendi. Brimstone’lar, bu hafta ilk kez Rus tanklarını hedef aldı.

5 milyon dolarlık yeni nesil tank, Rusya sınırına yalnızca 27 kilometre uzaklıkta yer alan Harkov yakınlarında vuruldu.

Putin, T-90M’in ardından tank destek muharebe aracı BMPT’yi Ukrayna’ya gönderdi. ‘Terminatör’ olarak bilinen BMPT, top mermileri ve tanksavar füzeleri taşıyor. Donbas’taki Lugansk bölgesinde yer alan Severodonetsk yakınlarında görünen ‘Terminatör’e, beş asker komuta ediyor.

Rus ordusu tarafından daha önce Suriye’de de kullanılan silah, Şubat ayında Ukrayna sınırında görüntülenmişti. Terminatör, son olarak 9 Mayıs’ta kutlanan Zafer Günü’nde Rusya’nın başkenti Moskova’nın sembolü Kızıl Meydan’dan geçmişti.

PUTİN KOMUTANLARINI KOVDU

Ukrayna’daki savaşa ilişkin her gün düzenli istihbarat bilgisi paylaşan İngiltere, Karadeniz’de iki savaş gemisi batırılan ve Donbas’ta hiçbir kaydadeğer ilerleme sağlayamayan Putin’in bazı komutanları kovduğunu bildirmişti.

Putin’in görevden aldığı komutanlar arasında en dikkat çekici isim, Karadeniz Filosu’nun başındaki Koramiral Igor Osipov. İngiliz istihbaratı, Nisan ayında Ukraynalıların füzelerle batırdığı Karadeniz Filosu’nun en büyük savaş gemisi Moskva’nın ardından Koramiral Osipov’un koltuğunu kaybettiğini belirtiyor.

Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri Harkov’u işgal etme görevi verilen Korgeneral Serhiy Kisel de Putin tarafından kovuldu. Rusların seçkin birliği 1’inci Muhafız Tank Ordusu’na komuta eden Korgeneral Kisel, Harkov’u ele geçiremedi. Dahası, karşı saldırıya geçen Ukraynalılar Harkov çevresindeki Rus işgalcileri püskürttü ve Rusya sınırına kadar ilerledi.

İngiliz istihbaratı ayrıca, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un koltuğunu korduğunu ancak Putin’in generale güveninin sürüp sürmediğinin belirsiz olduğunu kaydediyor.

Kırmızı halıda soyunarak Rusya'yı protesto etti

CANNES’A DAMGA VURDUKırmızı halıda soyunarak Rusya’yı protesto ettiHaberi Görüntüle

RUSLAR KURŞUNA DİZDİAdım adım infaza! Dünyayı sarsan görüntülerHaberi Görüntüle

‘Yeni bir deniz türü’Çin yapay zekalı drone gemisini suya indirdiHaberi Görüntüle

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.