Egzama bir stres hastalığı değildir! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

25 Nisan 2024 - 04:58

Egzama bir stres hastalığı değildir!

Egzama bir stres hastalığı değildir!
Son Güncelleme :

20 Mayıs 2022 - 15:25

920 Okuma

Egzama gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörler ve temas ettiğimiz maddeler de rol oynar. Derimiz günlük yaşantımızda kaçınılmaz olarak çeşitli makyaj ve bakım ürünleri, iş ya da hobilerimiz nedeniyle karşı karşıya olduğumuz çeşitli kimyasal maddelerle (boyalar, yapıştırıcılar, solventler, farklı endüstrilerde kullanılan kimyasal maddeler, metaller vb.) temas halindedir.

Derimize temas eden her türlü madde, zamanla vücudumuz tarafından yabancı ve istenmeyen bir madde haline dönüşebilir. Eğer bu maddelerle temasımız devam ederse, vücudumuz buna karşı bağışıklık sistemini de devreye sokarak reaksiyon geliştirebilir, bu reaksiyon da cildimizde kızartı, kaşıntı, kabarcık ya da kimi zaman da kuruma ve kabuklanmayla kendini belli edebilir. Derimizde oluşan bu tip belirtilere “temas egzaması” adı verilir.

Temas egzamaları alerjik veya tahrişe bağlı olabilir. Alerjik yatkınlık varsa ömür boyu devam eder. Temas egzamasının alerjiye bağlı olup olmadığının anlaşılması için geliştirilmiş özel bir test yöntemi vardır. Bu test, “yama testi” (patch test) olarak adlandırılır. Yama testi ağrısız bir testtir. Bazen test yapılan bölgede geçici olarak kaşıntı veya egzama reaksiyonu meydana gelebilecektir. (Ki bu da alerjinin bir işareti olabilir).

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.