Akademik yayına saygın bilimsel dergide büyük beğeni | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

19 Nisan 2024 - 07:24

Akademik yayına saygın bilimsel dergide büyük beğeni

Akademik yayına saygın bilimsel dergide büyük beğeni
Son Güncelleme :

01 Şubat 2022 - 10:29

920 Okuma

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Akısü yürütücülüğünde sürdürülen TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan araştırmalar, beyin, akciğer ve bağırsak hasarıyla dünyaya gelen prematüre ve yenidoğan çocukların tedavisine umut oldu.

Pediatri alanında dünyanın en saygın dergisinde yayımlanıp büyük beğeni toplayan ve kapak fotoğrafı olarak da kullanılan araştırmaya imza atan Prof. Dr. Akısü ile ekibini tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin adını, bilimsel çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası arenada duyuran hocalarımızın her zaman yanındayız. Kendileriyle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

EÜTF Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Akısü ile ekibinin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi kapsamında hazırladığı, “The effects of IGF-1 and erythropoietin on apoptosis and telomerase activity in necrotizing enterocolitis model” adlı bilimsel makale, pediatri alanında dünyanın en saygın dergisi Nature- Pediatric Research editörleri tarafından derginin kapağına taşındı. Dergide yayımlanarak büyük bir beğeni toplayan makalenin prematüre ve yenidoğan çocukların bağırsak hasarını önlemeye yönelik araştırmalara yer verildiğini kaydeden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kısa süre önce Yükseköğretim Kurulu tarafından Araştırma Üniversitesi ilan edilen Ege Üniversitesinin bu başarısında, donanımlı akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının büyük rolü var. Üniversitemizin adını, bilimsel çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası arenada duyuran hocalarımızın her zaman yanındayız. Kendileriyle gurur duyuyoruz. Prof. Dr. Mete Akısü hocamız ile ekibi önemli bir başarıya imza attı. Yenidoğan hastalıklarının tedavisine yönelik bilimsel projeleriyle umut verici sonuçlar elde ettiler. Kendilerini tebrik ediyorum” dedi.

 

Yeni bir tedavi şekli

EÜTF Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde ‘Kök Hücre Uygulamaları’nın yenidoğan hastalıklarında kök hücre kaynaklı tedavilerin ümit verici seçenekler olarak görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Akısü, “Ege Üniversitesi Yenidoğan Ünitemizde de bebekler için yeni tedavi şekli olan mezenkimal kök hücre uygulamalarına öncülük ediliyor. Prematüre doğumlarda bağırsak hasarını önlemek üzere hazırladığımız bir proje kapsamında deneysel olarak bir ilaç kullandık ve çok olumlu sonuçlar aldık. Bilimsel yayımımız çok beğenildi ve en iyi makalelerden biri seçilerek, dünyada en saygın pediatri dergisinde kapak fotoğrafı olarak yayımlandı. Türkiye’de bir ilk olan çalışmamızdan yola çıkarak, Sağlık Bakanlığı onaylı olarak beyin, bağırsak ve akciğer hasarıyla dünyaya gelen prematüre ve yenidoğan çocuklara kök hücre nakli yapmaya başladık. Araştırmalarımız devam ediyor umut verici sonuçlar elde ediyoruz. Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.