Palmiye Lobisi Devam | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

25 Nisan 2024 - 15:33

Palmiye Lobisi Devam

Palmiye Lobisi Devam
Son Güncelleme :

12 Ağustos 2021 - 15:46

2710 Okuma

Son aylarda özellikle  İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki  İl ve İlçe’lerde yeni Palmiye ağaclarının dikildiğine tanık oluyoruz. Bakımı güç olan, budanması için vinç gereken bir ağaç. Paris Belediyesi’nin sokaklara Palmiye ağacı dikme kararına itiraz eden Paris Halkı ithal  Palmiye ağaçlarının kaldırımlara konulmasını engelledi.  Ülkemizde 2004 yılındaki yerel seçimlerin ardından bir kısım ağaç değil para sever Palmiye Lobisi Mısır’dan hastalıklı Palmiye ağaçlarını ucuza kapatıp bir çok Belediye’ye satışını yaptı. İddialara göre kırmızı örümcek hastalığı taşıyan ağaçlar 20-25 dolara satın alınmış. Bugün 5 metreye kadar olan Palmiye ağaçları en az 3000-5000 TL’den satılıyor. Bir Belediye’nin yüzlerce, binlerce ağaç satın aldığını varsaydığımızda rakamlar pazarlayana iyi bir zenginlik sağlıyor.

Ben işin zenginliği ve Palmiye ağacının o Beldemize faydalarından öte, yurt dışına giden dolarlarımızla birlikte, hastalık taşıyan ağaçlara dikkat edilmesini belirtiyorum.  Çünkü hastalıklı ağacın ithal edilmesi  yasalara aykırı. Teyid  edemediğim bir bilgiye göre Mısır’dan Palmiye ağacı ithal edilmesi yasaklanınca, Palmiyeler Azerbeycan üzerinden ülkemize getirilmiş. Palmiye ağaçları ile ilgili birçok resmi kurum araştırma yaparak ilgilileri uyarmış. Palmiye üzerindeki kırmızı böcek 2 km uçarak diğer ağaçlara ulaşıp ortalama 200 yumurta bırakıyor. Mısır’dan ithal edilen Phonenix Dactiliferalar adlı  hastalık taşıyan Palmiye ağaçları ülkemizdeki milyonlarca Palmiye ağacını da tehdit ediyor. Uzmanların açıklamasına göre  60 yaşındaki bir hurma ağacı’nın içini bir gecede boşaltıp kurutabiliyorlar. 2004 yılında İzmir’de yapılan konu ile ilgili toplantıya Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,  Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 30 Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçe belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası katıldı. Peki önlemler alınıp gerek ülke dışına Palmiye için döviz çıkmasının engellenmesine ve hastalık riski taşıyan Palmiye’lerin ithalatına karşı tedbirler alındı mı? Aynı dönemde Marmaris Kaymakamı Marmaris ve Datça’ya ithal Palmiye konusunda bir kurul oluşturmuş ve kurul adı geçen yerlere Palmiye ekimini yasaklamıştı. Bu aylarda dikilen Palmiyeler hangi ülkelerden ithal edildi? Belediyeler tarafından gerekli  6 aylık  Zirai karantinalarda bekletilip Zirai kontrolari yapıldı mı? Ayrıca bu Palmiye ağaçlarına Belediyelerimiz kaç dolar ödemiş. Son günlerde yeni dikilen bir kısım Palmiyelerin de  üst bölgesinden başlayarak kuruduğuna tanık olup, kırmızı böcek hastalığı taşıyıp taşımadığını da merak ediyoruz.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.