Yaptığı açıklamalar ve kripto para borsasını etkilemesi ile gündemden düşmeyen Elon Musk açıklamalarını sürdürüyor. Tesla ve SpaceX CEO’su birçok konuda fikirlerini beyan etmekten hiç çekinmiyor. Aktif bir Twitter kullanıcısı da olan ünlü iş insanı son olarak kripto varlıklarını açıklamıştı. Aynı zamanda nükleer tesisler hakkında bir açıklama da yaptı. Gelin birlikte konuşmasının ayrıntılarına bakalım.

Elon Musk hangi kripto varlıkları elinde tutuyor sorusu yanıt buldu. Ünlü girişimci, katıldığı konferansta sahip olduğu kripto paralardan bahsetti.

Elon Musk: Modern nükleer santraller güvenli

CNBC‘nin haberine göre, geçtiğimiz günlerde ünlü CEO, Crypto Council for Innovation‘ın düzenlediği B-Word konferansında bitcoin madenciliğini sürdürülebilir kılmaktan bahsetti. O esnada nükleer santrallere de değindi. Nükleer enerji temiz enerji olarak kabul ediliyor. Çünkü nükleer enerji üretmek sera gazlarını yaymaz. Ancak bazı yüksek profilli kazalar nedeniyle eski nükleer santraller kötü bir üne sahip.

Nükleer santraller
(Foto: Krisztian Bocsi)

Elon Musk, “Bence modern nükleer santraller insanların düşündüğünün aksine güvenli. Gerçekten çok, son derece güvenli nükleer üretmenin mümkün olduğunu düşünüyorum. Fisyondan bahsediyorum. Füzyona (nükleer kaynaşma) ihtiyacınız yok.” dedi.

Nükleer fisyon (parçalanma), geleneksel nükleer reaktörlerde kullanılan işlemdir. Bir fizyon reaksiyonu ile bir nötron daha büyük bir atoma çarparak onu iki küçük atoma böler ve bu da enerjiyi serbest bırakır. Füzyonla, daha küçük atomlar birbirine çarpar ve daha ağır bir atoma dahil olur. Böylece enerji açığa çıkar. Füzyon, güneşin enerji üretme sürecidir.

Tesla ve SpaceX CEO’su, “Gökyüzünde güneş denilen o büyük füzyon reaktörünüz var. Her gün ortaya çıkıyor.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Nükleer enerji mi yenilenebilir enerji mi?

Bazıları füzyonu nükleer enerji üretmenin daha güvenli bir yolu olarak görüyor. Çünkü fisyon çok uzun süre tehlikeli kalabilen radyoaktif atık üretirken füzyon uzun ömürlü radyoaktif atık üretmez. Bu sadece bir nedeni. Sorun şu ki, mevcut teknoloji ile füzyon, tepkisini sürdürmek için oluşturduğu tüm enerjiyi gasp ediyor ve hiçbir net enerji bırakmıyor. Birkaç şirket füzyon enerjisini ticarileştirmek için çalışıyor. Ancak şimdiye kadar başarılı olamadılar.

Elon Musk
(Foto: Samuel Corum)

Elon Musk, 2007’deki bir röportajında “Daha fazla nükleer santral inşa etmeliyiz. Bence bu, enerji üretmenin kesinlikle bir kömür santrali veya doğal gaz santralinden daha iyi bir yolu.” demişti. ABD Enerji Bilgi İdaresine göre, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen enerjinin yaklaşık yüzde 20’si nükleerden geliyor.

Fisyon kullanan geleneksel nükleer enerji teknolojisi yıllar içinde gelişti. Örneğin, Bill Gates eski enerji santrali teknolojisinde yenilikçi gelişmiş bir nükleer şirket olan TerraPower‘ı kurdu. Yine de nükleer enerji kullanımına karşı güçlü bir muhalefet var. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar, teknolojik yeniliklere rağmen hala nükleer enerjiyle ilişkili riskler olduğunu ve daha iyi çözümün rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmaya odaklanmak olduğunu söylüyor.