Bakan Akar’dan Afganistan açıklaması! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 13:16

Bakan Akar’dan Afganistan açıklaması!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile süren Afganistan görüşmelerinde gelinen son noktaya ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Akar’dan Afganistan açıklaması!
Son Güncelleme :

06 Temmuz 2021 - 14:04

1300 Okuma

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilerin Afganistan’daki havalimanının işletilmesi ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Afganistan’ı “Asya’nın kalbi” ve kritik öneme sahip bir ülke olarak nitelendiren Akar, Türkiye ile Afganistan arasındaki köklü tarihi ve kültürel bağlara vurgu yaptı.

Türkiye’nin, BM kararları çerçevesinde 2002’de ilk göreve başlandığı andan itibaren NATO’nun Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti’ne, 2015’ten itibaren de Kararlı Destek Misyonuna katkı sağlamayı sürdürdüğünü aktaran Akar, TSK’nın halihazırda Kabil Eğitim Yardım Danışmanlık Komutanlığını görevini yerine getirmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

“BİZ BU KONUDA BİR NİYET BELİRTTİK”

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının güvenliğinin sağlanması ve işletilmesinin Afganistan halkının geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Akar, “Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu diğer ülkelerle beraber nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz” diye konuştu. Bununla ilgili ABD’den gelen teknik heyetle görüşmelerin yapıldığını anımsatan Akar, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız NATO Zirvesi’nde ifade ettiler, bazı şartlar, konular var. Biz bu konuda bir niyet belirttik. Bu şartların oluşması halinde kalabileceğimizi ifade ettik. Bu manada çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bir taraftan BM, NATO nezdinde bazı siyasi kararlar alınması, Afganistan hükümeti ile bir anlaşmaya varılması diğer taraftan siyasi, mali ve lojistik destek konularında çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bu arada ABD’lilerle temaslarımız devam ediyor. Şu ana kadar alınmış kesin bir karar yok. Fakat temaslar devam etmekte. Afganistan bizim kardeşimiz. Onların sulhu, sükunu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne varsa şimdiye kadar yaptık, bundan sonra da aynı doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.”

“ABD SAVUNMA BAKANI LLOYD JAMES AUSTIN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının 6 yıldır Türkiye tarafından işletildiğini vurgulayan Akar, “Havalimanının açık olması, çalıştırılması lazım. Bunun bilincindeyiz. Havalimanı çalışmadığı takdirde büyükelçilikler çekilecek, böylesi bir durumda Afganistan, izole bir devlet haline gelecek, uluslararası ilişkiler bakımından çok ciddi sıkıntılar yaşayacak. Bununla birlikte havalimanı rasyonel şekilde çalışmazsa eğitim, sağlık, ticaret için yurt dışına gitmek zorunda olanlar ne yapacak? Bir devletten bahsediyoruz. Bunların Afgan kardeşlerimizin huzuru, refahı ve gelişmesini de olumsuz etkileyecektir. Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir. Bu kapsamda yarın ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.