Yerli tanı kiti saniyeler içinde COVID-19’u tespit ediyor | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 18:24

Yerli tanı kiti saniyeler içinde COVID-19’u tespit ediyor

Türk bilim insanlarının 300’den fazla hastadan aldığı örnekleri yapay zekaya öğrettiği sistem, saniyeler içerisinde yüzde 90 oranla COVID-19 tanısı koyuyor.

Yerli tanı kiti saniyeler içinde COVID-19’u tespit ediyor
Son Güncelleme :

20 Haziran 2021 - 20:49

2160 Okuma

İstanbul Medipol Üniversitesi bünyesindeki bilim insanları, yapay zeka teknolojisi kullanarak COVID-19 hastalığını saniyeler içerisinde tespit edebilen bir tanı kiti geliştirdiler. Bilim insanları, 300’den fazla hastadan alınan nefes örneklerini inceleyerek, yapay zekaya bu verileri öğretti ve cihazın saniyeler içerisinde tanı koyabilmesine olanak sağladı.

Yerli tanı kiti mutasyonlu virüse karşı daha doğru sonuç veriyor

Bilim insanları, şimdilik bir prototip olarak sunulan bu cihaza “e-burun” adını verdi. 300 gönüllü üzerinde test edilen ve yakın zamanda sadece hastanelerde değil, kamuya açık alanlarda da kullanılması beklenen cihaz, %90 başarı oranına sahip.

YÜZDE 90 DOĞRULUK PAYI

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları’ndan Prof. Dr. Mesut Yılmaz, bu projeye ilk olarak arı sağlığı ve bal kalitesini ölçmek için başladıklarını, ardından da aynı teknolojisinin COVID-19 için tanı kiti oluşturmakta da kullanılabileceğini fark ettiklerini açıkladı. Bir yıllık çalışmanın ardından yapay zeka ile birlikte geliştirilen cihaz, saniyeler içerisinde %90 doğrulukla tanı koymaya başladı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.