GIDA ÇARŞILARI | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

18 Nisan 2024 - 22:14

GIDA ÇARŞILARI

GIDA ÇARŞILARI
Son Güncelleme :

10 Mayıs 2021 - 19:50

4200 Okuma

İzmir Gıda Çarşısı can çekişiyor. Bu üzücü durum diğer birçok ilimizde de farklı değil. Her ay onlarca toptancı iş değişikliğine gidiyor. Bir kısmı ise dükkanını devren satılığa çıkarıp, eline aldığı para ile beklemeyi tercih ediyor. Görüştüğüm çarşı esnafları dert küpü. Ortak söylemleri şöyle: ‘ekonomik göstergelerin aynası çarşılar ve sokaklardır’. Toptancılar sitesinde haksız rekabetin ağırlığına bir de Pandemi kısıtlamaları eklenince mücadele etmeleri olanaksızlaşıyor. Büyük alım yapan yerlere, büyük indirim uygulayan bazı üreticilerin satış politikaları toptancı esnafların kazançlarını düşürüyor. Bu sistem küçük esnafın, tüccarın kazançlarını eritiyor. Özellikle başta Ticaret Oda’ları olmak üzere meslek kuruluşlarından da ilgi bekliyorlar. Esnaflar, kendi aidatları ile yaşayan kuruluşların yeterince kendilerine sahip çıkmadığından yakınıyorlar. Çoğu aile şirketi olan ve baba mesleğini sürdüren Gıda Toptancı tüccarları meslek kollarının yok olmaması için acilen yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuyor.

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarlar Derneği Başkanı Mustafa Karlı ile görüştüm. Sayın Karlı, ‘Pandemi tüm Dünya’daki ve Ülkemizde’ki ticari yaşamı olumsuz etkiledi. Özellikle kapanma dönemlerinde. Biz toptancıların müşterileri otel, lokanta, toplu yemekçiler, büfeler ve restaurant’lar. Şimdi onlar sadece gel-al çalışıyor. Bir kısmı ise kapalı. Bizim satışımızı yüzde elli düşürdü. Tek çaremiz bir an önce vakaların düşmesi. Halkımız tedbirlere tam olarak uysun. Biz de işlerimize dönelim.’ dedi.

Ticaret Bakanlığı, Perakende Ticareti Düzenleyen Kanun ile ilgili güncelleştirme çalışmalarını yapıyor. Bu konuda kanun teklifi  Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na 2 Nisan 20121 tarihinde verildi. Teklif, Pandemi süresince zor günler geçiren esnafın korunmasını hedeflemektedir. Ayrıca büyük mağazalar’ın alım gücünü tedarikçilerden, üreticilerden listeleme, raf, stok, promosyon reklam ücreti adı altında indirim talep edilmesinin önüne geçilmesini hedefliyor.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.