WHATSAPP’A BİR SORUŞTURMA DA ALMANYA’DAN | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

25 Nisan 2024 - 18:37

WHATSAPP’A BİR SORUŞTURMA DA ALMANYA’DAN

WHATSAPP’A BİR SORUŞTURMA DA ALMANYA’DAN
Son Güncelleme :

15 Nisan 2021 - 2:00

1970 Okuma

WhatsApp, Facebook‘un sahip olduğu uygulamalardaki tüm kullanıcıların verilerini tek bir yerde toplamasına izin verecek gizlilik politikası değişikliği nedeniyle büyük bir tepkiyle karşı karşıya.

Uygulama şimdi bazı yasal sorunlar nedeniyle bir Alman firması, WhatsApp‘ın güncellemesini durdurmak için işlem başlattı. Uygulama, geçtiğimiz aylarda ülkemizde de soruşturmadan geçmişti.

 

WhatsApp’a Almanya’dan da soruşturma
“WhatsApp gizlilik politikası hukuka aykırı”

WhatsApp’ın kullanıcılarına sunduğu yeni gizlilik politikası, ilk günden tepkilere neden olmuş ve ülkemizde de WhatsApp’la Facebook hakkında soruşturma başlatılarak verilerin paylaşılması zorunluluğunu resen durdurulmuştu. Ortaya atılan yeni iddialarsa, politikanın önemli yasal sorunlar yarattığı yönünde. Bloomberg‘in haberine göre Hamburg Veri Koruma ve Bilgi Özgürlüğü Komiseri olan Johannes Caspar, şirketin gizlilik politikası güncellemesini durdurmak için işlem başlatıldığını açıkladı. Facebook‘un WhatsApp‘tan gelen verileri toplayarak, şirketin pazarlama ve reklamcılık işini genişleteceğinden korktuklarını söyleyen komiser, bu sebepten de yeni politikanın durdurulmasını istediklerini belirtti.

whatsapp-gizlilik-politikasi-icin-yasa-disi-iddiasiCaspar açıklamasında “Şu anda, WhatsApp ile Facebook arasındaki veri paylaşım hükümlerinin gönüllü ve bilgilendirilmiş rıza eksikliği nedeniyle hukuka aykırı bir şekilde uygulanmasının amaçlandığına inanmak için nedenler var. Milyonlarca insan üzerindeki yasa dışı rıza baskısına son verildiğinde, veri öznelerini korumak amacıyla resmi bir idari prosedür başlatıldı” dedi.

Başlatılan işlem genel olarak kullanıcıların yeni gizlilik politikasını kabul etmesi ya da WhatsApp‘ı kullanmayı bırakması gereken tarih olan 15 Mayıs 2021den önce bir karara varmayı hedefliyor. Karar yalnızca Almanya’da ikamet etmekte olan kullanıcılar için geçerli olacak. Ancak kararın diğer ülkeler ve düzenleyiciler için de emsal yaratması büyük bir ihtimal gibi gözüküyor.

Dört yıl önce aynı kurum Facebook şirketleri arasında bilgi paylaşımına ilişkin değişikliklerle ilgili firmaya soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonucunda Facebook ve WhatsApp arasındaki veri paylaşımı, AB‘de o zamandan beri diğer bölgelere kıyasla daha sınırlı bir hale geldi. Yayınlanan en son güncelleme, milyonlarca kullanıcı tarafından tepkiyle karşılandı. Öyle ki birçok kullanıcı Telegram ve Signal gibi alternatif uygulamalara yöneldi.

shiftdelete.net

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.