KÜLTÜRPARK’TA ATLARIN KATLEDİLMESİ KINANDI | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 10:32

KÜLTÜRPARK’TA ATLARIN KATLEDİLMESİ KINANDI

KÜLTÜRPARK’TA ATLARIN KATLEDİLMESİ KINANDI
Son Güncelleme :

15 Nisan 2021 - 14:55

1450 Okuma

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Hayvan Hakları Grubu, İzmir Barosu ve İzmir Kent Hakkı Merkezi, Emekçi Atlar Heykeli önünde yaptıkları açıklamada  Kültürpark’ın inşası sırasında atların zorla çalıştırılmasını ve ölümlerine sebebiyet verilmesini kınadılar.

Açıklama sırasında Emekçi Değil Özgür Atlar için Yaşam Hakkı yazılı pankartı açan grup üyeleri “Yaşasın türler-arası eşitlik ve dayanışma” , “Emek sana değer olsun Benim gönlüm kırlarda” ile Hayvan Hakları Yasasının çıkmasını talep eden dövizler taşıdı.

1922 yangınından sonra uzun süre moloz yığını olarak duran şimdiki Kültürpark alanı 1934 yılının ikinci yarısından itibaren temizlenmeye başlandı. 1 Eylül 1936 yılında da Kültürpark olarak açılışı yapıldı. Bazı kaynaklarda 23 ay gibi kısa sayılabilecek sürede gerçekleşen hafriyat çalışmalarında 168 atın hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Bu atların anısına Heykeltraş Mehmet Şadi Çalık tarafından Emekçi Atlar Heykeli 1940 yılında yapılmıştı.

Kurumlar adına söz alan Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Hayvan Hakları Grubu Sözcüsü Asena Gülmez; “Dönemin koşulları, teknolojik yapının yetersiz oluşu, hayvanların bu işlerde çalıştırılma zorunluluğu gibi gerekçeler öne sürülse bile, onlarca atın zorla çalıştırılmasını kabul edilebilir görmek mümkün değildir. Dönemin belediye başkanı ve yetkililerin üzüntülerini belirtmeleri, atların çalıştırılmasını ve ölümlerine sebebiyet verilmesini haklı kılmamaktadır. Biz, söz konusu heykelin yapılmış olmasını önemli buluyoruz, ama bu heykeli bir minnet değil, bir özür heykeli olarak görüyoruz. İnsan soyu olarak Kültürpark yapımı sürecinde katledilen atların anıları önünde saygı ve mahcubiyetle eğiliyoruz” dedi.

HAYVAN HAKLARI YASASI DERHAL ÇIKMALI

Türümüzün, geçmişte ve bugün, diğer hayvanlar üzerindeki vahşi egemenliklerini onaylamadıklarını söyleyen Gülmez “Çoğunun soyunun tükenmesine neden olunmasını soykırım suçu olarak görüyoruz. Bugün hala ekosisteme müdahale, sınırsız kentsel genişleme ve ekonomik büyüme ile kâr elde etme hırsı sebebiyle hayvanların yaşam alanlarına müdahale edilmesine, onların kötü muamele görmesine ve ölümlerine neden olunmasına itiraz ediyoruz.  Hayvan Hakları Örgütlerinin talepleri doğrultusunda, Hayvan Hakları Yasasının bir an önce yürürlüğe girmesini, uygulanması ve takibini daha fazla ertelenemez görüyoruz.

HAYVANLARIN HABİTATLARINA MÜDAHALE EDİLMEMELİ

Sözcü Asena Gülmez “Artık şehrin ve kırsal alandaki yaşam alanlarının tek sahibi ve sakininin insanlar olmadığının ayırdına varalım. Hayvanların yaşamlarını özgürce ve kendi türlerinin gereklerine özgü bir biçimde devam ettirmesi, korunması, bakılması, habitatlarına saygı gösterilmesi doğrultusunda onlara karşı tarihsel bir sorumluluğumuz olduğunu kabul edelim.  Şehirlerin inşası ya da başkaca ihtiyaç ve arzularımız sebebiyle duyguları olan, acı çekebilen hiçbir canlıyı gözden çıkarmayalım.

Bunu, Kültürpark’ın inşasında hayatını kaybeden atların ve insan türünün istekleri için hayatını kaybeden milyarlarca canlının anısına borçluyuz.” açıklamasında bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.