
Geçtiğimiz yıl, ağaçlandırma bölgelerini de yok eden orman yangınlarının üzüntüsünü hepimiz yaşıyoruz.
Yangın sonrası gerek resmi gerekse sivil toplum örgütleri bölgedeki ormanlarımız konusunda önemli kamuoyu oluşturdular.
Tarımsal Kalkınmaya Destek amacı ile ‘Bal Ormanları Eylem Planı’nın tüm yanan sahalarda uygulanmasını öneriyorum.
BAL ORMANI statüsüne çevrilip oluşturulacak konuya uygun yeni alanlarda Arıcılık ve Bal üretimine uygun katma değeri yüksek fidanlar ekilebilir, ağaçlandırma sahalarının uygun yerlerine ‘Aromatik Tıbbi Bitkiler ekilebilir.
Yeni Bal Ormanları’nın oluşturulması ülkemizdeki Arıcılık faaliyetlerini geliştireceği gibi tarımsal üretimin artmasına, Kentlerimizin Bal üretim Kentleri olmasına yol açacaktır. Bu özellik, bölgelerimizin kültürüne ve turizmine de önemli katkılar sağlayacaktır. Ormanlarımızın ve altında ki bitki örtüsünün artışının küresel ısınmaya da olumlu etkileri olacaktır.
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli; ‘Arıcılık biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir. Ülke genelinde Bal Ormanlarını arttırmayı hedefliyoruz’ açıklamasında bulunmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın, Orman Genel Müdürlüğü’nün bu konudaki projelerini ve uygulamalarını ilgi ve takdirle izliyoruz.
Türkiye ağaçlandırma da Avrupa’da birinci sırada. Orman varlığını arttıran ülke sıralamasında altıncı. Toplam 22 milyon 900 hektarlık orman varlığımız mevcut.
ABD’ de arıcılığın tarımsal üretime direk katkısı 4 milyar dolar seviyesindedir. 10 milyar dolarlık ürün artış değeri bal arılarından sağlanmıştır. Bal arıları tozlaşmasından badem, elma, kiraz, şeftali, armut, kayısı, erik, çilek, pamuk, ayçiçeği, anason ve muhtelif meyve ve tarla bitkileri yarar sağlar. Ülkemiz, 8 milyondan fazla arılı kovan, 83 bin arıcılık işletmesi , ortalama 115 bin ton bal üretimi ile Dünya’da ikinci sırada yer almaktadır. Üretilen Balın 50 bin tonu çam balıdır. 8 bin tonu ihraç edilmektedir. Dünya Çam balı üretiminin %90 nı ülkemizden karşılanmaktadır. Dileğim, yeni projelerin adı ‘Ormanlarımızdan Bal Aksın’. olsun.
Süper bir fikir…