ZÜLFİ LİVANELİ’DEN BAŞKANLIK SİSTEMİ’NE TAM DESTEK | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

29 Mart 2024 - 16:21

ZÜLFİ LİVANELİ’DEN BAŞKANLIK SİSTEMİ’NE TAM DESTEK

Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin, Yazar Zülfü Livaneli’nin yıllar önce bir gazetede kaleme aldığı başkanlık sistemini öneren yazısını paylaştı.

ZÜLFİ LİVANELİ’DEN BAŞKANLIK SİSTEMİ’NE TAM DESTEK
Son Güncelleme :

27 Ocak 2021 - 13:12

1640 Okuma

Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin, twitter hesabından Yazar Zülfü Livaneli’nin yıllar önce kaleme aldığı köşe yazısını paylaştı. Şahin, Livaneli’nin başkanlık sistemini konu edindiği yazısını, “Zülfü Livaneli yıllar önce “Başkanlık şart” demiş! Çok da güzel yazmış. Parlamenter Sisteme dönüş tartışmaları konuşulurken okumakta fayda var.” şeklinde yorumladı.

Livaneli’nin başkanlık sistemini önerdiği söz konusu yazısından öne çıkan bölümler ise şöyle:

“Rastlantı olmasa gerek; dün akşam bir dost toplantısındaydık ve son zamanlarda giderek daha çok tartışılmaya başlanan başkanlık sistemi konusu açıldı. Baktım ki hiç konuşmadıkları halde birçok kişinin aklından aynı şey geçiyor. Türkiye’nin içine düştüğü siyasi kilitlenmeleri ve birer ‘siyaset ağa’sına benzemeye başlayan lider çekişmlerini aşabilmek için, başkanlık sistemi formülü ortaya atılıyor. İtiraf edeyim ki bu çözüm, uzun zamandır benim kafamı da meşgul etmekte.”

‘Düşünün; devlet başkanını parlamento değil, biz seçiyoruz’

“İçinde bulunduğumuz durum yerine iki turlu bir başkanlık sistemine geçtiğimizi düşünün: Devlet başkanını parlamento değil, biz seçiyoruz. Üç ya da dört yılda bir sandık başına gidiyor ve istediğimiz, güvendiğimiz kişiyi büyük sorumluluklar yükleyerek işbaşına getirityoruz. Bu seçim iki turlu olacağı için, yanlış yapma ihtimalimiz azalıyor ve adayları iyice kıyaslayarak karar veriyoruz. Şimdiki parti oyları gibi yüzde yirmilere, onlara bölünmüyoruz.”

‘Bu sistem bana bugünkünden çok daha iyi görünüyor’

“Yeni başkan, bize daha önce tanıttığı güçlü ve kaliteli kadroları, Meclis ve politika dışından uzman kişileri bakan olarak atıyor. Böyle bir sistem bana, bugünkünden çok daha doğru görünüyor. Ne dersiniz?”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.