KENTSEL DÖNÜŞÜM SİYASETE KURBAN EDİLMEMELİ! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

28 Mart 2024 - 22:44

KENTSEL DÖNÜŞÜM SİYASETE KURBAN EDİLMEMELİ!

KENTSEL DÖNÜŞÜM SİYASETE KURBAN EDİLMEMELİ!
Son Güncelleme :

19 Ocak 2021 - 15:14

1370 Okuma

Karşıyaka ve Karabağlar belediyeleriyle İMO İzmir Şubesi’nce çalıştay yapıldı.

Karabağlar Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi işbirliğiyle düzenlenen “Deprem ve Kentsel Dönüşüm Çalıştayı”, Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Evi’nde gerçekleştirildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’la birlikte etkinliğin açılış konuşmasını yanan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu,

kentsel dönüşümün vatandaşlarla yüzde yüz uzlaşı sağlanarak yapılması ve odağında mutlaka yerel yönetimlerin olması gerektiğini vurguladı. Başkan Selvitopu, “Konuyla ilgili 5393 ve 6306 sayılı yasalar birleştirilmeli ve bu işe siyaset karıştırılmamalıdır. Sonuçta söz konusu olan insanlarımızın ve kentlerimizin geleceğidir” dedi.

Başta İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar olmak üzere konusunda uzman çok sayıda ismin görüşlerini paylaştığı çalıştayın başarılı geçmesini dileyen Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümün disiplinler arası bir çalışma gerektirdiğine dikkat çekti. Çarpık dokuyu düzeltme hedefiyle ortaya çıkan farklı yasaların sürecin önünü tıkadığını belirten Başkan Selvitopu, “Bugün ortada 5393 sayılı Belediye Yasası’nın 73. Maddesi ve sorumluluğu doğrudan bakanlığa veren 6306 sayılı yasa var. Madem ki hedef ortak, bu yasalar birleştirilmeli ve başta İmar Kanunu olmak üzere diğer kanunlarla bağlantısı kurulmalıdır. Yüzde yüz uzlaşıyla ve yerinde dönüşüm ilkesiyle hareket edilmelidir. Bunun en iyi örneği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere ve diğer yerlerde yaptığı uygulamalardır. Kentsel dönüşümün odağında yerel yönetimler olmalı, bakanlık da denetim görevini yerine getirmelidir” diye konuştu.

Dönüştürülmeyecek alan uyarısı…

Başkan Selvitopu, bu süreçlerde belirli standartların mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini; aksi durumda Bursa örneğinde olduğu gibi bir daha dönüştürülemeyecek alanlar yaratılabileceğini söyledi. Doğru projeleri kim yaparsa yapsın destekleyeceklerini, kentsel dönüşümün siyasete kurban edilmemesini isteyen Başkan Selvitopu,  “Bu çarpık kentleşme hepimizin sorunu. Hazırlanacak projelerin doğruluğu ve uygulanabilirliğiyle ilgili sivil toplum kuruşlarından meslek odalarına kadar ilgili herkesin görüşü alınmalı. Bütün bunlar projeyi benimsenebilir, kabul edilebilir hale getirir. Kentsel dönüşümün teknik olduğu kadar sosyal yönü çok önemlidir. İnsanlar o projeden sonra mutlu olabiliyorsa başarı sağlanmış demektir” dedi.

Başkan Selvitopu, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının kamuya ait Karabağlar’daki üniversite ve Poligon Deresi alanlarına daha fazla sahip çıkmasını da istedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.