ABD’DEKİ ŞİRKETLERİN HUAWEİ LİSANSI İPTAL EDİLDİ | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

24 Nisan 2024 - 23:20

ABD’DEKİ ŞİRKETLERİN HUAWEİ LİSANSI İPTAL EDİLDİ

ABD’DEKİ ŞİRKETLERİN HUAWEİ LİSANSI İPTAL EDİLDİ
Son Güncelleme :

18 Ocak 2021 - 14:34

2790 Okuma

2016 yılından bu yana Çin’e karşı geniş çaplı bir ticaret savaşının içinde olan ABD Başkanı Trump, dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi konumundaki Huawei‘in, ABD’nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına varoluşsal bir tehdit olduğunu savunuyor.

Mayıs 2019’da Shenzhen merkezli şirketi kara listeye alan ve Amerikalı şirketlerle ticaret yapmasını engelleyen Trump, görev sürenin dolmasına sayılı günler kala Huawei’in hareket alanını daraltacak çok kritik bir hamle daha yaptı.

Reuters’ın aktardığı bilgilere göre Washington hükümeti, yonga üreticisi Intel de dahil olmak üzere Huawei’in ABD’deki tedarikçilerine, Çinli şirkete satış yapılması sağlayan lisansların iptal edildiğini bildirdi. Dört şirketten sekiz lisansın geri alındığını belirten Reuters, bu firmaların arasında eskiden Toshiba Memory Corp olarak bilinen Japon flash bellek yongası üreticisi Kioxia Corp‘un da bulunduğunu aktardı.

ABD ve Çin’in küresel teknolojik hakimiyet için verdikleri savaşın merkezinde yer alan Huawei, kısa bir süre önce Intel dahil birçok şirkete 280 milyar dolar değerinde bir lisans başvurusu yapmıştı. Haberde, 150 başvurudan büyük çoğunluğunun -ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle- reddedildiği belirtiliyor.

Huawei, casusluk iddialarını reddediyor

Trump yönetimi, dört yıllık görev süresi boyunca Huawei’yi farklı şekillerde pek çok kez hedef tahtasına koydu. Şirketin finans müdürü Meng Wanzhou, Aralık 2018’de ABD’nin emriyle Kanada’da tutuklandı. Huawei’in kurucusunun kızı Meng, ABD’nin İran’a yönelik ambargolarını delmekle suçlandı.

Çin ordusu adına casusluk yaptığı yönündeki iddiaları reddeden Huawei, ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarını ihlal etme ve Amerikan teknoloji şirketlerinden ticari sırları çalmak için komplo kurma suçlamalarını da içeren iddianameye karşı suçsuz olduğunu iddia etti.

Çarşamba günü ABD Başkanı olarak görev yemini edecek olan Joe Biden’ı oldukça kabarık bir Huawei dosyayı bekliyor. Washington hükümetinin Çin ve Huawei konusunda bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.